Kokeilussa: Yamaha MG10XU analogimikseri

Yamaha MG10XU analogimikseri edestä

Mihin minä mikseriä?

Lähiaikoina kun olen kotona soitellut pianoa olen kuvaillut sitä omaan käyttööni myös videolle käyttäen GoPro Hero 7 Black -kameraa. Tarkoituksena on että voin myöhemmin aina katsoa onko kehitystä tapahtunut soitossa ja video toimii varsin mukavasti myös siihen että näkee ilmeitä, eleitä yms. rentoutta tai sen puutetta omasta soitosta analysointitarkoituksessa.

Yksi haaste GoPron videoiden kanssa on tietenkin se että äänet eivät ole mitenkään päätä huimaavan hyvät. Tietenkin on helppoa heittää Zoomin H4n erikseen äänittämään soitantaa ja laulantaa ja editoida jälkeenpäin, mutta tällöin ollaan tässä omassa käyttötarkoituksessani menty jo reilusti yli helppouden ja mutkattomuuden ja astuttu säätämisen puolelle. On sanomattakin selvää että nopeasti omaa treenaamista nauhoittaessa prosessin on oltava suoraviivainen ja mutkaton mitä jälkieditointia vaativa flow ei missään nimessä ole.

Jos tekemällä olen tekemässä jotain oikeaa videota ihan ajatuksen kanssa niin siinä erilliset audioraidat ei ole tietenkään ongelma vaan tärkeä osa prosessia. Nopeasti vain jotain nauhalle -prosesseissa tämä on poissuljettu vaihtoehto.

Ratkaisuksi tähän kävin F-Musiikista hakemassa pienen Yamahan kymmenkanavaisen mikerin joka kantaa siis nimeä Yamaha MG10XU. Tietenkin prosessiin kuuluu myös mikrofonit ja adapterit GoProlle mutta niistä joskus eri postaukesssa lisää.

Ominaisuuksia on tarpeeksi peruskäyttöön

Itselle tärkeimmät featuret mikserissä olivat pieni koko, sisäänrakennetut efektit sekä mahdollisuus kanavakohtaisesti ohjata paljonko kanavaa lähetetään efektiraidalle. Joissain pienemmissä miksereissä ei ollut mahdollista kanavakohtaisesti säätää FX sendin määrää joten ne eivät olleet siten omaan käyttööni sopivia. Lisäksi tietenkin oli tarvetta olla monitorointi erikseen luureille ja erillinen main output jonka volkkaa säädetään sitten toisesta pötikästä ja tästä mikseristä löytyi ne kaikki tarvitsemani ominaisuudet.

Jos analogisia miksereitä on koskaan aikaisemmin käyttänyt ei tämänkään kanssa ole mitään haasteita. Neljä ensimmäistä kanavaa on XLR/Line komboliitin eli voi heittää joko XLR:n tai 6.3″ plugin. Loput on sitten pelkkiä 6.3″ liittimiä tai RCA-liittimiä joissa 5/6, 7/8 sekä 9/10 on niputettu samaan kanavaan. Käytännössä siis niihin on kätevä heittää vaikka stereosisääntulot kuten itse olen heittänytkin sillä piano menee line outistaan raidoille 5/6.

Ilahduttavasti tässä mikserissä raidoille 1 ja 2 saa myös kompuran joka tuntuisi toimivan varsin hyvin lyhyen käytön perusteella. Vokaaleissa tämä on erinomainen ominaisuus. Myös equa löytyy kanavaille mutta vielä en ole niitä lähtenyt testailemaan. Luulisi toimivan kun ne siinä mukana on.

Efektejä on 24, käytännössä tällä hetkellä olen käyttänyt vain paria. Efekti 13 Vocal Echo on tuntunut omaan korvaan varsin hyvältä vokaaleille. Sama efekti toimi maltillisesti lisättynä myös pianoraidalla.

Laitteessa on myös USB-sisääntulo jossa ainakin Thomannin sivulla sanotaan USB with 2 Inputs/Outputs. En ole koettanut itse vielä ainakaan onko miten helppo tai vaikea säätää toimintaan koneiden kanssa koska tällä hetkellä se on täysin irrelevanttia omaan käyttööni.

Lyhyen käytön perusteella vaikuttaa hyvältä

Ensituntumat laitteesta on positiiviset. Ainoa mikä hieman arveluttaa on laitekohtainen muuntaja jossa on erilainen liitäntä kuin mitä normaalisti miksereissä on tullut vastaan. Ongelmaa ei tietenkään siinäkään ole niin kauan kun muuntaja ei mene rikki, mutta mikäli se jossain vaiheessa menee rikki voi uuden osto mennä tilaustavaraksi. Tästä turha toki tehdä ongelmaa koska en muista yhtään laitetta vuosien mittaan missä muuntaja olisi hajonnut.

Efekteistäkin löytyy muutamia omaan käyttööni varsin käyttökelpoisia soundeja joka on erinomainen asia jotta ei joudu väliin heittämään jotain efektilaitetta.

Audion saan myös tästä mikseristä helposti GoPron videoihin vetämällä master-kanavasta kaapelin GoPron 3.5 mm audioadapterin sisääntuloon. Äänenlaatu parani videoissa merkittävästi eikä pianon soundiin tule huonetta lainkaan mukaan sillä audio menee pianosta line outista suoraan mikseriin.

Ensikokemuksien perusteella varsin pätevän oloinen mikseri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.