Perjantaipullo: Wells Sticky Toffee Pudding Ale

Englantilaisen Wells & Young’sin panimon Sticky Toffee Pudding Ale on 5.0 % vahvuista English brown alea. Olutta myydään tämän tekstin kirjoitushetkellä Suomessa ainakin hyvin varustelluissa K-marketeissa.

Oluen aukaistua löytää keskivertoa mieluisamman tuoksun josta nousee esiin toffeemaista makeutta. Harmillisesti suurin osa tuoksusta menettää teräänsä tuoppiin kaadettua mutta aikansa tuopistakin sitä etsiessä se on onneksi vielä löydettävissä.

Sävy on kauniisti punertavaan kallellaan oleva tumma sävy jota oikeanlaisessa valaistukesssa ensivilkaisulla voi erehtyä melkein luulemaan jo punaviiniksikin.

Kaadettaessa pinnalle muodostuu paksu tiheä vaahto joka säilyy pinnalla hyvän aikaa. Kuitenkaan olut ei vaahtoa tarpeettoman paljoa eikä kaatamisessa tarvitse olla erityisen varovainen kuohumisen vuoksi sillä kuohuavuus on silti maltillista.

Suutuntuma on pehmeä ja puolitäyteläinen. Mausta erottaa nimensä mukaisesti toffeevanukkaan makua, vaikkakin sen löytää vasta hetken olutta suussa pidettäessä. Ensin makukenttään nousee kuitenkin pieni pistävämpi sivumaku joka onneksi säilyy varsin maltillisena eikä käy häiritsemään olutnautintoa. Jälkimaku on kohtalaisen mukava, ei liian vahva mutta kuitenkin sellainen että se houkuttelee ottamaan toisenkin kulauksen.

Kokonaisuutena tämä on toimiva olut ja mielenkiintoinen kokemus, mutta aavistuksen voimakkaampaa tuntumaa olisin itse kaivannut jotta olut olisi päässyt täyteen oikeuteensa. Tällaisenaankin kelvollinen olut.

Musiikiksi tämän kanssa sopii hyvin mm. Cryhavoc – Repent tai Embraze – The One.

Leave a Reply

Your email address will not be published.