Akustointia makuuhuoneeseen

Nyt on akustointi parempi myös makuuhuoneessa. Melkein meni myös suoraan levyt. 🙂

Kuten lähiaikoina olen tänne blogiin postaillut olen siirtänyt hifi-setuppini makuuhuoneeseen sen jälkeen kun vaihdoin olohuoneen televisiotason toisenlaiseksi. Olen ollut makuuhuoneen setuppiin tyytyväinen lukuunottamatta huoneen akustiikkaa.

Hiljaisilla äänentasoilla minkäänlaista ongelmaa ei akustiikan kanssa ollut, mutta heti kun äänenvoimakkuus kasvoi mukavaksi ja normaaliksi kuunteluvoimakkuudeksi alkoi huoneen aiheuttamat kuminat puskemaan ääneen paikoitellen jopa häiritsevästi. Tämä ei luultavasti ole mikään suuri yllätys kenellekään kuka on asunut 70-luvun kerrostaloissa jotka on rakennettu kivestä tai betonista ja joiden akustiikka on sen mukaista.

Koska olen jo pidemmän aikaa käyttänyt akustiikkalevyjä olohuoneessa (lue täältä) oli helppo tietää kuinka ongelman sai korjattua. Makuuhuoneeseen hain Verkkokauppa.comista Konton valmistamat akustointipaneelit. Olohuoneessa on eri valmistajan erilaiset paneelit eikä niissä ole ollut mitään vikaa. Kuitenkin makuuhuoneeseen valitsin erilaiset paneelit käytännön syistä – halusin saada ne heti paikalle ilman että tarvitsee pyytää työkaluja omaavia kavereita kylään sekä tietenkin se että ne oli heti haettavissa myymälästä.

Konton valikoimassa on monia eri värejä joista valitsin kuitenkin mustan. Mietin eri värivaihtoehtoja mutta päädyin lopulta mustaan sillä seinän väri on valkoinen, akustointipaneelin koko on suhteellisen pieni joten mustat neliöt luovat mukavan näköistä ilmettä valkoista seinää vasten.

Hankkimani paneelit on paksuudeltaan 40 mm eli saman verran kuin olohuoneessa. Paketissa tuli paneeleita kuusi kappaletta joista kolme pistin kaiuttimien takana olevalle seinälle ja toiset kolme pistin oven puoleiselle seinälle – tosin yhden laiton oveen. Pidän normaalisti ovea kiinni kun kuuntelen musiikkia joten oveen levyn sijoittaminen oli varsin luonteva vaihtoehto.

Myös sivuseinä ja ovi sai akustointia

Näiden levyjen mukava puoli itselleni oli niiden vaivaton asennus. Levyissä on valmiiksi pohjassa jo kaksipuoleista teippiä joista tarvitsi vain ottaa irti suoja ja lätkäistä paneeli seinälle. Painoa levyissä ei ole juuri mitään joten levyn pysymisessäkään ei pitäisi olla mitään haasteita jos vain seinässä on sellainen pinta johon teippi tarttuu.

Levyjen asentamisen jälkeen huoneen akustiikka muuttui odotetulla tapaa varsin merkittävästi. Merkittävällä tarkoitan sitä että se ei muuttanut tilan tuntua ainoastaan musiikin kuuntelussa vaan eron huomaa heti huoneeseen sisään kävellessäkin. Tila tuntuu merkittävästi rauhallisemmalta ja seesteisemmältä.

Akustiikan muutoksen myötä tapahtunutta rauhallisuuden ja seesteisyyden tuntua on todella vaikea kuvata sanoin ihmiselle joka ei ole koskaan kuullut akustoidun ja akustoimattoman tilan eroa, mutta karkeasti kuvaisin asiaa siten että huoneessa ei kuule ainoastaan musiikkia vaan myös sen kaiken hiljaisuuden jota musiikissa yleensä myös on nuottien välissä.

Ilman musiikkia eron huomaa siksi, että aina kun huoneessa kävelee, avaa kaappeja tai mitä tahansa tekeekin mistä kuuluu ääntä niin silloin kuuluu normaalisti myös heijastuksia eri pinnoista. Itse en normaalisti kuule niitä heijastuksia (paitsi jos huone on täysin tyhjä) koska ne ovat niin pienimuotoisia ja niihin on korva jo tottunut, mutta heti kun ne vähenevät merkittävästi jää jäljelle enemmän hiljaisuuden tuntua joka luo rauhallisempaa tunnelmaa.

Lyhyen käytön perusteella voin jo heti sanoa että nämä ovat erittäin tervetullut lisä asuntooni. Akustiikka parani merkittävästi ja musiikista saa myös makuuhuoneessa kuunnellessa nyt paljon enemmän irti. Tästä on hyvä jatkaa kodin sekä hifisetupin parantamista askel kerrallaan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.