Mac Ministä hifisoitin

Mac Mini löysi tiensä hifiräkkiin. Johdot ovat vielä kaoottisesti. Pölyäkin on.

Jo jonkin aikaa olen miettinyt erinäisiä tapoja kuinka voisin parhaiten yhdistää verkkolevylläni olevat musiikit kotini hifi-setuppiin siten että niiden kuuntelu olisi käytännöllistä ja helppoa eikä mitään aateekoon ja intternetin säätämistä että musiikit edes saa kuulumaan.

Yksi ratkaisu on ollut laittaa iPad Mini -tabletti kiinni telineen alimmassa osassa olevaan NAIM DACiin USB-liitännällä ja soittaa musiikit Roon-nimisellä ohjelmistolla. Tämä on ollut toimiva tapa, mutta ongelmana on ollut tietenkin se että toisinaan tabletin akku voi olla vähissä jolloin laite onkin pitänyt laittaa lataukseen.

Lisäksi nyt kun olen kotona vaihtanut verkkokonfigurointeja on verkkolevy eri VLANissa ja Roon vaatii enemmän tai vähemmän säätämistä että sen saisi toimivaan fiksusti.

Viikonloppuna yöllä valvoessa tuli mieleeni että kaapissanihan on vuosia sitten ostamani Mac Mini odottamassa sitä että laitan sen myyntiin tai otan uudelleen käyttöön johonkin projektiin. Lisäksi tuo Mac Mini on sen verran vanha että kuulokeliitäntä on oikeanlaisella adapterilla digitaalinen ääniulostulo ja sitä kautta se sopii suoraan heittämällä NAIM DACiin.

Kaivoin Mac Minin kaapista, virittelin sen olohuoneeseen näyttöön kiinni, asensin siihen Audirvanan ja laitoin sen käynnistymään automaattisesti käynnistymisen yhteydessä, konfiguroin Mac Minin ja verkkolevyn välisen nettiyhteyden toimintaan jonka jälkeen koneen sai viskattua ns. headless-koneeksi makuuhuoneen hifi-setuppiin.

Käytännössä Macissä on kiinni nyt ainoastaan virtajohto ja ääniulostulo. Musiikin hallinta tapahtuu Audirvanan appilla tabletilla, kännykällä tai vaihtoehtoisesti etäyhteyden kautta tietokoneella näytön jakoa käyttäen. Normaalissa musiikin kuuntelussa tietenkin käytän tablettia jonka avulla etsin haluamani levyn.

Etua tässä ratkaisussa verrattuna tabletin kiinni laittamiseen USB:llä on tietenkin se, että musiikit eivät tule tabletin kautta eikä tabletin akun loppuminen kesken levyn sointia vaikuta lainkaan. Lisäksi voin käyttää parempaa softaa ja mikäli tietokoneen ja verkkolevyn yhteyden kanssa tulee jossain välissä jotain haasteita voin ottaa kopion koko musiikkikirjastostani Mac Minin kovalevylle ja soittaa niitä lokaalisti.

Nyt lyhyen hetken aikaa tällä setupilla kuunneltuna on ratkaisu vaikuttanut toimivalta eikä ongelmia ole ilmennyt. Tästä on siis hyvä jatkaa hifi-setupin hiomista pykälä kerrallaan aina vain parempaan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.