Kotistudio kuntoon, osa 01 – Clarett 8 Pre USB

Focusrite Clarett 8 Pre USB

Mikä tämä on ja mihin tätä käytetään

Hieman ennen joululomalle lähtöä hankin Focusrite Clarett 8 Pre USB:n joka on räkkimallinen audio interface. Räkkimalli tarkoittaa siis sitä, että tämä laite on standardimittaisen levyinen ja että sen saa heitettyä standardiin räkkiin ruuveilla kiinni.

Tavallisen ihmiselle ymmärrettävässä muodossa tämä on siis vekotin minkä avulla saa ääntä tallennettua tietokoneelle ulkoisesta laitteesta, esimerkiksi mikrofonista, kosketinsoittimesta, sähköpianosta, sähkökitarasta jne. Tietenkin se tarvitsee tietokoneelle myös jonkinlaisen ohjelman millä äänet saa tallennettua, mutta tämä on siis se fyysinen härpätin siinä välissä mihin ne mikrofonit ja soittimet saa kytkettyä josta ne sitten USB-liitännän kautta siirtyvät tietokoneelle.

Omassa käytössäni yleisimpänä käyttötarpeena on saada laulumikrofoni ja sähköpiano kiinni tietokoneeseen äänittämistä varten. Toisinaan tarpeena on myös äänittää akustista kitaraa, sähkökitaraa tai syntetisaattoria jolloin tätä laitetta voi myöskin käyttää niihin käyttötarpeisiin.

Aikaisemmin olen käyttänyt saman valmistajan Scarlett 2i2 -laitteen ensimmäisen sukupolven mallia. Kyseisessä mallissa on kaksi sisäänmenoa ja kaksi ulostuloa ja olen ollut laitteeseen tyytyväinen, etenkin kun olen aikaisemmin äänitellyt instrumentteja vain yhdellä mikillä kerrallaan. Aikaisemmin siis tarpeenani ei ole ollut yleensä äänittää yhtä aikaa pianoa ja laulua, ja jos on ollut, olen voinut vetää pianon monona sisään eikä tämä ole ollut ongelma.

Tarve muutokselle

Tarve uudelle ja monipuolisemmalle audio interfacelle nousi kun halusin äänittää pianon soitantaa ja laulantaa siten että saisin soitellessa efektiä laululle mutta kuitenkin saisin samalla äänet myös kuivana sisään tietokoneelle. Äänien kuivana sisään saaminen tarkoittaa tässä siis sitä, että lauluraitaan ei tule sitä efektiä mukaan mikä menee kaiuttimille kuitenkin kuultavaksi.

Aikaisemmalla Scarlett 2i2:lla tämä olisi onnistunut tehdä tietenkin käyttäen apuna Logic Pro X:ää tai mitä tahansa muuta DAWia ja ottamalla laulun efektit tietokoneelta. Kuitenkin se menee itselleni kategoriaan “turhanpäiväinen säätäminen” siinä vaiheessa kun haluan vain nopeasti päästä soittamaan ja laulamaan.

Scarlett 2i2:lla olisin voinut äänittää pianon ja laulun kummankin monona, mutta tällöin en olisi saanut efektiä pelkälle laululle mikserin kautta sillä Scarlett 2i2:n hallintaohjelmistolla ei ainakaan käsittääkseni voi määrittää että piano ja laulu kumpikin menisi eri ulostuloon. Scarlett 2i2:ssa on ainoastaan yksi stereoulostulo joten tässä olisi joutunut säätämään siten että pannaa laulun äärivasempaan ja pianon äärioikeaan tai ja sitten vetää audio interfacen vasemman kanavan eri mikserin porttiin kuin oikean kanavan. Tämän jälkeen näiden äänet olisi pitänyt vielä mikserissä saada pannattua takaisin “keskelle” jotta laulu ei kuulu ainoastaan toisesta kaiuttimesta ja piano toisesta.

Vaikka ylläolevat viritelmät olisi tehnyt, ei äänitykseen olisi ollut enää mahdollista saada efekteillä olevaa laulua ja soittoa, joten jälkikäsittely olisi ollut pakko tehdä kuitenkin Logicissa tai muussa vastaavassa ohjelmassa.

Päädyin mieluummin etsimään uutta interfacea joka tekisi suoraan sen mitä siltä tarvitsen. Vaatimuksena oli useampia sisäänmenoja ja useita ulosmenoja jotka pystyy erikseen reitittämään. Focusrite Clarett 8 Pre USB vaikutti pätevältä näihin kriteereihin. Lisäksi luin että tämä laite toimii myös ilman tietokonetta itsenäisenä vekottimena joten päädyin sitten hakemaan Verkkokauppa.comista tämän laitteen kun sitä suoraan oli hyllyssä.

Liitännät ja konfiguroinnit

Clarettissa on hyvin liitäntöjä

Clarettin tarjoamat liitännät ovat monipuoliset. Etupaneelissa on kaksi komboliitäntää, eli etupaneelin liittimiin voi tökätä XLR-liitäntäisen tai 6,3″-liitäntäisen laitteen. Lisäksi takaa löytyy kuusi samanlaista liitintä, joten yhtä aikaa sisään voi vetäistä neljä stereoparia, kahdeksan monoliitäntää tai erilaisia kombinaatioita näiden välillä.

Omassa käytössäni etupaneeliin kytken Nux B3:n langattoman lähettimen (lue täältä) jotta sen voin aina ottaa helposti irti ja viedä lataukseen kun akku on vähissä. Takapaneelin sisäänmenojen kautta sisään tulee piano stereona sekä Avid Eleven Rack monona.

Ulostuloja löytyy 10 kpl. Omassa käytössäni liitännästä 1-2 lähtee piuhat Genelec 8030 -studiomonitoreille ja joistain muista liitännöistä (en muista numeroita eikä sillä väliäkään) lähtee liitäntä Avid Eleven Rackille.

Clarettin ulostulojen ja sisäänmenojen konfigurointi tapahtuu tietokoneen kautta erillisellä hallintaohjelmistolla. Olen itse reitittänyt äänet siten että pianon sisääntuleva audio menee suoraan monitoreille, mutta vokaalit kiertävät ulkoiselle räkkiefektille jonka ulostulo sitten kiertää takaisin Clarettille ja vasta sen jälkeen päätyvät monitoreille. Tämä mahdollistaa vokaalien äänittämisen Logicille niin kuivana että myös efekteillä.

Takapaneelin liitännöissä löytyy lisäksi myös S/PDIF In ja Out, optinen in ja out, Thunderbolt/USB C, MIDI sisään ja ulos sekä maailmankellon ulostulo. Lisäksi tietenkin löytyy myös virtapistokkeen liitäntä. Itselleni erittäin suuri ilon aihe tässä laitteessa on juurikin se, että laitteessa on sisäänrakennettu virtalähde eikä minkäänlaista muuntajaa. Muuntajat ovat sanalla sanoen hanurista sillä ne vievät paljon tilaa ja monesti ne ovat niin suurikokoisia että vievät useamman pistokepaikan koska tulevat viereisten pistokkeiden eteen.

MIDI-liitäntöjä en ole vielä koettanut, mutta toivon mukaan niiden toimivuudessa ei tule ongelmia sillä mieluummin kytkisin tietokoneeseeni vain yhden USB-piuhan kuin monta (piano, äänikortti vs. pelkkä äänikortti).

Ensikokemukset

Ensikokemukseni ovat olleet positiiviset. Laite on tehnyt sen mitä varten sen ostin ja mikä parasta, se toimii myös stand alone -laitteena. Käytännössä siis kun olen tehnyt tietokoneella reititykset liitännöistä voin ottaa tietokoneen irti ja laite muistaa nuo reititykset.

Suomeksi sanoen yllä oleva teksti tarkoittaa siis sitä, että piano kulkee monitoreille suoraan mutta laulu kulkee monitoreille vasta kierrettyään ulkoisen efektilaitteen kautta. Tämä jos mikä on erittäin hyvä sillä poistaa itseltäni tarpeen erilliselle mikserille eikä se vaadi myöskään tietokoneen jatkuvasti päällä pitämistä jamitteluhetkiä varten.

Äänenlaadussa en ole omassa käytössäni ainakaan löytänyt myöskään mitään valittamista enkä suorituskyvyssä audio interfacena Logic Pro X:n kanssa. Latenssit on 64 I/O bufferilla 9,3 ms roundtrippinä ja 4,6 ms outputtina. Onko se hyvä vai huono, en tiedä, en ole säätänyt mitään asetuksia ja tällaisena on toiminut omassa käytössä äänittäminen monelta yhtäaikaiselta inputilta ilman ongelmia.

En tällä hetkellä myöskään monitoroi äänilähteitä Logicin kautta vaan reititän ne Clarettista tavalla tai toisella monitoreille joten varsinaisesti erityisen matalalle latenssille ei ole ollut tarvetta ainakaan tässä vaiheessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.