Kotistudio kuntoon, osa 02 – Avid Eleven Rack

Avid Eleven Rack on multiefekti

Yleistä

Kotistudion räkkilaitteiston hankinnat jatkuivat kitaralle suunnatulla multiefektillä. Multiefektiksi päätyi Avid Eleven Rack joka löytyi Muusikoiden.netin torista huokeaan hintaan

Muistan jo vuosia takaperin tätä vermettä fiilistelleeni että haluaisin moisen ostaa itselleni, mutta tuolloin näitä ei käytettynä tuntunut pyörivän tai ainakaan siellä päin Suomea missä asustelin ja uutena näiden hinnat pyörivät lähempänä tuhatta euroa joten vekotin jäi tuolloin pelkäksi kaukaiseksi haaveeksi.

Onneksi vuosien vieriessä ihmiset ovat näistäkin valmiita luopumaan ja niinpä itselleni tuli mahdollisuus päästä tätä omin kourin käpistelemään. Ensikokemukset ovat myös olleet positiiviset joten mikäli laitteen kanssa ei ilmene mitään ongelmia on tästä varmasti pitkäksi aikaa iloa.

Mitä hyötyjä tämä itselleni tuo?

Aikaisemmin olen kotistudiossani kaikki kitarasoundit ottanut virtuaalisilla plugareilla, esim. Logic Pro X:n soundeilla, EZMixillä ja mahdollisesti joillain muillakin joita en enää muista.

Nämä plugarit toimivat hyvin eikä niiden kanssa ole yleensä ollut valittamista äänityksissä, mutta niiden kanssa ei juuri koskaan itselleni iske inspiraatiota lähteä huvikseen jamittelemaan. Syy on tässä yksinkertaisesti se, että en pidä mäkkiä auki 24/7 siten että siinä olisi musiikkisoftat valmiina päällä, audio interface kiinni, oikeat kanavat valittu jne. joten aina jos on intoa ollut lähteä soittamaan on se vaatinut vähintäänkin audio interfacen värkkäämistä kiinni tietokoneeseen, Logicin käynnistämisen, audioraitojen lisäämisen ja sieltä valmiiden plugareiden etsimisen ennen kuin on päässyt soittamaan efektien kanssa.

Joskus huvikseni soitellessa olen myös käyttänyt iPhonen tai iPadin kautta JamUp Prota jonka soundimaailma on hyvä, mutta joka sekin kuuluu tietokoneella soittamisen kanssa useasti omassa kotistudiossa kategoriaan “jonninjoutava säätäminen” koska en pidä koskaan tässäkään kaikkia piuhoja paikallaan valmiina ja piuhojen virittely vie inspiraation fiilistellä kitaran kanssa satuinnaista soittelua.

Vaikka ensisijaisesti soittelen pianoa tulee toisinaan veivattua myös jonkinsorttista metallia, joten omaan soitantaan sopivaan soundimaailmaan riittää perus runttaussoundi jossa on tarpeeksi säröä. Ensikokemusten perusteella Avid Eleven Rack tuntuu tekevän sen mitä siltä odotan – saan helposti ja nopeasti säröt skebaan ja pystyn monitoroimaan soittoani suoraan Geneleceiltä.

Miten tämä on omassa räkissä ja miksi sillä tapaa

Takapaneelissa on hyvät liitännät joista erityisesti arvostan Line Input -liitäntää.

Räkkisetuppia kasatessa kotistudioon on olennainen painopiste johtojen hallittavuudella ja sitä kautta siisteydellä. Eleven Rack on tätä käyttöä huomioiden erinomainen ratkaisu, sillä takapaneelista löytyy Line Input -liitännät joiden avulla signaalin pystyy ottamaan sisään prosessoitavaksi.

Omassa setupissani kitara menee kiinni Clarett 8 Pre USB:n etupaneelin portin kaksi liitäntään jossa on kiinni Nuxin langaton vastaanotin. Kitarassa sitten on tietenkin kiinni Nuxin langaton lähetin jonka kautta sitten saan äänen kulkemaan kitaralta Audio Interfacelle langattomasti.

Kitarasignaali kulkee Clarettin sisäänmenosta suoraan läpi johonkin takapaneelin ulosmenoon mistä se päätyy Avid Eleven Rackin takapaneelin Line In -liitännän kumpaan jompaan paikkaan. Eleven Rack on säädetty ottamaan kitarasignaali takapaneelin liitännästä eikä etupaneelin kitaraliitännästä. Tämän jälkeen äänet toki prosessoidaan Eleven Rackin efekteillä ja pusketaan koko käsitelty audio takapaneelin Output to Amp -liitäntään.

Output to Amp -liitännän kautta ulos tuleva ääni menee takaisin Clarettille jossa se tulee johonkin takapaneelin sisääntuloon joka on Focusrite Controllissa määritetty reitittyvän Genelecin monitoreihin.

Syyt miksi koko signaali menee ensin Clarettiin, siitä Eleven Rackiin ja takaisin Clarettiin on se, että voin halutessani ilman kaapeleiden uudelleenvirittämistä Logicissa äänittää kitarat samanaikaisesti kuivana sekä efektillä sisään.

Leave a Reply

Your email address will not be published.