Leffalauantai: It Chapter Two (Se – Toinen luku)

Pennywise (Bill Skarsgård) on ottanut uuden muodon

It Chapter Two (IMDB) joka suomeksi käännettynä tunnetaan myös nimellä Se – Toinen luku on Stephen Kingin vuoden 1986 Se-nimiseen romaaniin pohjautuva kauhuelokuva. Ohjauksesta on vastannut Andy Muschietti ja pääosarooleissa nähdään James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan sekä James Ransone.

Tarinassa kerrotaan kuinka niin kutsutuksi luusereiden jengiksi nimetty kaveriporukka joka on 27 vuotta takaperin päihittänyt Pennywisen tekevät paluun Derryn kylään sen jälkeen kun siellä yhä asuva Mike (Isaiah Mustafa) ottaa heihin yhteyttä ja kutsuu heidät takaisin. Pennywise ei ole jättänytkään Derryä ja ihmisiä on siellä jälleen alkanut katoamaan, joten vanhojen ystävysten on aika jälleen kokoontua yhteen jotta he voisivat tuhota Pennywisen lopullisesti.

En ole lukenut Kingin kirjaa Se joten en osaa sanoa onko tämä elokuva lainkaan samankaltainen kuin kirja johon se pohjaa. En myöskään ole katsonut vuoden 2017 elokuvaa It joten en voi arvioida olisiko tästä elokuvasta saanut paljonkin enemmän irti jos edes toinen näistä teoksista ollut tuttu. Itsenäisenä elokuvana tämä ainakin ontuu enemmän kuin lonkkavikainen aasi eikä sen suurimmat puutteet luultavasti olisi korjaantuneet vaikka olisi lukenut kirjan moneen otteeseen ja katsonut aikaisemmankin elokuvan.

Osa luuserijenginä tunnetusta sakista

It – Chapter Two on malliesimerkki mitäänsanomattomuudesta, sillä se on kauhua mikä ei missään vaiheessa kauhistuta. Se ei onnistu rakentamaan tunnelmaa, sen henkilöhahmojen välinen kemia tuntuu teennäisen päälle liimatulta ja lattean kliseiseltä eikä tarpeettoman usein käytetyt jump scaretkaan säikäytä missään vaiheessa. Pintapuoleiseksi jääneiden hahmojen kohtalot eivät kiinnosta minkään vertaa eikä pelottavaksi tai pahaksi tarkoitettu Pennywise-pellekään säväytä sen enempää.

Näiden huonojen piirteiden lisäksi elokuvaa täytyy moittia myös sen tarinan sekavuudesta. Tämä voi olla niitä piirteitä joista voisi saada enemmänkin irti jos aikaisemman elokuvan olisi katsonut tai Kingin kirjan lukenut, mutta itsenäisenä elokuvana arvioiden tästä ei paljoakaan irti saanut. Jokin paha pelle oli joskus historiassa pistänyt ilmeisesti väkeä kylmäksi mutta jonka nämä tämän elokuvan nyt jo aikuseksi kasvaneet päähenkilöt olivat nuorena lananneet kylmäksi. Kuitenkin pelle ei pysy kuolleena vaan tulee jostain syystä takaisin ja väki palaa lahtaamaan saman pahiksen uudemman kerran. Tällä kertaa selviää että heidän täytyy tehdä jokin mystinen rituaali jossain luolastossa. Luolastossa on lisäksi joitain hämmentäviä valoja joiden merkitys ja tarkoitus jää täysin irtonaiseksi roikkumaan ilmaan.

Jotain hyvääkin tästäkin elokuvasta on onneksi löydettävissä. Sen visuaalinen ilme on miellyttävä ja sen valaistus ja värimaailma on tunnelmallinen. Näyttely on perusvarmaa Hollywood-tasoa eikä leikkaukselliset elementit käyneet ärsyttämään.

Kokonaisuutena It – Chapter Two on kuitenkin sanalla sanoen huono elokuva josta yksittäisiä hyviä hetkiä lukuunottamatta ei jää paljoa hurraamisen aiheita historian kirjoihin kirjoitettavaksi. Puuduttavuus yhdistettynä merkittävän pitkään kestoon (165 minuuttia) tekee tästä elokuvan jota ei kovin mieluusti toista kertaa katso ellei visuaalista puolta halua uudempaa kertaa arvioida.

Arvosana: 3/10 (IMDB: 6,5/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.