Kotistudio makuuhuoneeseen

Makuuhuoneen kotistudiosetuppi alkuvaiheessa

Kuten loman jälkeisessä postauksissa mainitsin virittelin makuuhuoneeseeni kotistudiosetupin. Syynä kotistudiosetupin virittelyssä makuuhuoneeseen oli yksinkertaisesti käytännöllisyys ja helppous. Läppärin edes takaisin vensklaaminen näytölle ja kaiuttimille ei vain ole miellyttävää säätämistä ja yleensä motivaatio menee siinä vaihessa kun säätäminen vie tarpeettoman paljon aikaa.

Akustisten instrumenttien ja sähköpianon äänitykset on tarkoitus hoitaa yhä edelleen olohuoneen puolella läppärille, mutta siitä läppäriltä ne on tarkoitus sitten siirtää iCloud Driven kautta (tai muutoin sisäverkosta siirrellen) jatkojalostukseen makuuhuoneen setuppiin.

Demolaulut ja räppäykset ainakin menevät makuuhuoneessa suoraan äänitellen, mutta treenatummat äänitykset sitten luultavasti tulee tehtyä olohuoneen puolella. Saapa nähdä.

Kotistudiosetuppi makuuhuoneessa sisältää muutamia vuosia sitten ostamani Mac Minin jossa softana yhä ajan Logic Prota, Genelec 8020 -kaiuttimet sekä Genelec 5040 subwooferin ja äänet menevät Scarlett 2i2:n kautta Pro-Ject Maiaan. Toki äänet voin vaihtaa suoraan menemään myös Pro-Jectille, mutta käytännön syistä äänet menevät yleensä ensin Scarlettille josta vasta sitten Maialle.

Käytännön syyt on siis se, että Maiasta äänet menevät pre-outin kautta Genelecin subbarille. Kun tökkään siihen kuulokkeet kiinni, ei Genelecit hiljene koska kuulokeliitäntä ei vaienna pre-outtia. Tämä tarkoittaa kotistudiosetupissa tietenkin ongelmia, koska jos haluan äänittää räppäykset tai demovokaalit biisiin niin tietenkään kaiuttimien kautta ei saa ääntä kuulua sinä aikana jotta se ei vuoda äänitykseen.

Lopulta ratkaisin tämän siten että käytän Mac Minissä audio interfacena Scarlett 2i2:ta jonka line outista menee äänet Maian line in -liitäntään. Sen avulla voin sitten laittaa äänet kaiuttimille vääntämällä äänenvoimakkuutta Scarlettista monitoreiden osalta nollaa isommaksi tai voin monitoroida pelkkien kuulokkeiden kautta halutessani.

Syy miksi Maia on koko setupissa edes alunperinkään on se, että haluan myös kotistudiosetupissa voida kuunnella musiikkejani vinyyliltä ja CD-levyiltä joita varten tarvitsen laitteen missä on useampia sisäänmenoja.

Optimaalisempi ratkaisu olisi tietenkin hommata Audio Interface jossa on tarpeeksi monta sisäänmenoa johon saisi sisään menemään yhtä aikaa vinyylisoittimen ja CD-soittimenkin, mutta käytännön elämässä haasteena on tietenkin taloudellinen puoli koska useammalla sisäänmenolla varustettu Audio Interface kuitenkin maksaa kohtalaisen paljon ellei halua ottaa vain halvinta rempulaa jossa on kyllä monta sisäänmenoa mutta laatu ei sitten vastaa sitä mitä haluan.

Lisäksi vaatimuksena on myös se, että tuollaiset CD-soittimen ja vinyylisoittimen linjasisäänmenot on oltava interfacen takana jotta ne eivät ole typerästi näkökentässä setupissa, joten Clarettin kaltainen audio interface olisi ihan asiallinen myös makuuhuoneessa. Kuitenkin haluan myös että interface olisi suhteellisen pieni, joten täysikokoinen räkkimalli ei ensisijainen valinta tässä vaiheessa ainakaan vielä ole. Katsellaan mihin suuntaan tämä kotistudiosetuppi ajan kanssa muotoutuu.

Tällä hetkellä setuppi on onneksi jos siinä kunnossa että se ajaa sen tärkeimmän asiansa – Logicin saa nopeasti käyntiin, musaprojektin saa nopeasti auki, äänet voi kuulla kuulokkeista tai monitoreista ja vokaaleiden äänitykset voi tehdä suoraan makuuhuoneessa treenaamista varten. Kun lyriikoita on treenannut tarpeeksi monesti voi vokaalit käydä sitten äänittämässä paremmalla Interfacella läppärin kautta olohuoneen puolella 🙂

2 thoughts on “Kotistudio makuuhuoneeseen”

 1. Moro, laitatko kuvaa koko setupista, kiitos? Mua kiinnostaa, miten olet käytännössä järjestänyt niin, että pystyt samalla setupilla tekeen biisejä ja soittaan vinyyliä ja CeeDeetä. Mää oon luullut, että pitää molempiin olla omat setupit.
  Juuri sain oman musahuoneen valmiiksi. Pitäs alkaa sisustaan. Mulla on Macbook + Focusrite + Carage band + aktiivikaiuttimet. Tarkoitus olisi hommata isompi näyttö, erillinen näppis ja hiiri. Tästä jos sais viriteltyä vielä levarin ja CD-soittimen kylkeen, niin ois aivan mahtavaa.
  -pasi

 2. Moro! Setuppi on muuttunut tän jälkeen niin paljon että ei oo enää valitettavasti mahdollista laittaa kuvaa, mutta toki voin muuten avata tota että miten tuollainen onnistuu 🙂

  Itellä on ollut tollainen pieni vahvistin Project MaiA johon saa kiinni vinyylisoittimen. Siinä vahvistimessa on myöskin pre-out eli sitä kautta äänen sai ulos joko suoraan aktiivikaiuttimiin (Geneleceihin) tai audio interfaceen.

  Eli jos haluaa pitää Genelecit suoraan kiinni audio interfacessa voi kaikki muut sisääntulot (vinyyli, cd, mikä vain) vetää ensin Project MaiAan ja sen pre-outista tuutata sitten äänet audio interfacen inputteihin ja pistää audio interfacesta suoran monitoroinnin päälle. Tällöin saa äänet vinyylistä tulemaan vahvistimen kautta audio interfaceen ja siitä kierrätettyä Geneleceille.

  Itellä taisi mennä järjestys toisinpäin, eli Vinyylisoitin, CD-soitin ja Audio Interface menivät tuohon vahvistimeen jossa sitten oli Genelecit kiinni. Käytännössä äänenvoimakkuutta pystyi säätämään kummalla tahansa vekottimella (MaiA tai Scarlett 2i2 audio interfacella).

  Käytännössä vahvistin tietenkin voi olla jokin muukin kuin MaiA, itsellä se vain sattuu olemaan, mutta siinä ei toki ole mitään erityistä miksi sen pitäisi olla juuri sellainen.

  Toinen tapa miten voi myöskin saada monta äänilähdettä sisään helposti ja suht. tolkun hinnalla on ostamalla halvan mikserin joita tori.fi:ssä tai muusikoiden.net/tori sivulla varmasti löytyy. Sitä kautta voi myös vetää äänet audio interfacelle josta sitten Geneleceille tai vaihtoehtoisesti toisinpäin, eli audio interfacen ulostulot tökkää mikseriin ja kontrolloi Genelecejä mikserin äänenvoimakkuuden säädöillä.

  Tässä vaihtoehdossa kuitenkin on haasteena vinyylisoitin, koska vinyylisoittimen ulosantama ääni on niin hiljainen että se vaatii erillisen härpättimen siihen väliin jotta sen äänenvoimakkuuden saa tarpeeksi kovaksi. Esim. itsellä on ollut Lehmann Audion levysoitinetuvahvistin, https://aleksinblogi.net/2019/10/29/kokeilussa-lehmann-audio-black-cube-statement-levysoitinetuvahvistin/

  Jos jotain kysyttävää tulee mieleen niin pistä ihmeessä kysymystä tulemaan 🙂

  – Aleksi

Leave a Reply

Your email address will not be published.