Leffalauantai: The Social Network

Mark Zuckerbergin roolissa nähdään Jesse Eisenberg

The Social Network (IMDB) on vuonna 2010 julkaistu biografinen draamaelokuva jonka on ohjannut David Fincher. Pääosarooleissa nähdään Jesse Eisenberg, Justin Timberlake sekä Andrew Garfield.

The Social Network kertoo verkkojätti Facebookin perustamisesta, sen alkuvaiheista, riidoista ja oikeudenkäynneistä jotka ovat varjostaneet sivuston taivalta jo ensimetreiltä saakka. Mark Zuckerbergillä (Jesse Eisenberg) ja tyttöystävällään Erica Albrightillä (Rooney Mara) tulee ero jonka seurauksena Mark toteuttaa sivuston jossa voi ränkätä koulun naisia kauneuden mukaan. Sivuston nopeasti saama suosio saa yliopiston verkon kaatumaan ja sitä kautta aiheuttaa Markille erottamisen koulusta.

Tapaus ei jää huomaamatta yliopistossa opiskelevilta Winklevossin veljeksiltä sekä heidän ystävästän jotka kertovat hänelle ideasta tehdä opiskelijoiden käyttöön sosiaalinen verkkosivu jonne pääsisi yliopiston sähköpostitunnuksella kirjautuen. Mark lupaa toteuttaa sivuston, mutta vähitellen veljekset ja heidän ystävänsä saavat huomata että Mark on ystävineen ominut idean itselleen ja luonut nopeaan nousukiitoon lähteneen verkkosivuston.

Sean Parker (Justin Timberlake)

Internet on vuosikymmenien aikana kokenut suuria mullistuksia ja merkittäviä verkkopalveluita joilla on ollut iso osa kulttuurin muovatumisessa nykyisenkaltaiseen suuntaan. Kenties merkittävin verkkopalvelu on ollut sosiaalisen median alusta Facebook jonka kasvu ja leviäminen yhteiskunnassa moneen paikkaan ei ole tyrehtynyt monista oikeudenkäynneistä ja kärsityistä imagotappioista huolimatta.

Elokuva pohjautuu Ben Mezrichin teokseen The Accidental Billionaires, mutta koska en ole sitä lukenut enkä myöskään ole tietoinen elokuvan tapahtumien todenmukaisuudesta en osaa arvioida elokuvan biografisen puolen paikkaansapitävyyttä. Itseänäisenä draamaelokuvana tämä kuitenkin toimii hyvin.

Tapa miten Mark Zuckerbergin hahmo kuvataan hieman ristiriitaisen oloisena persoonana on mielenkiintoinen ja Jesse Eisenbergin näyttely antaa hahmolle uskottavuutta. Samaan aikaan henkilökuvaus on kylmä, rationaalinen ja tunteeton, mutta samaan aikaan paikka paikoin esiin tulee myös inhimillisempi puoli.

Tarinankerronta on mielenkiintoista ja tapa miten tarinan nykyisyydessä käytävää oikeustaistelua kuvataan samalla kun hypitään paikka paikoin menneisyyden tapahtumiin on hieman samankaltaista kuin Slummien Miljonäärin (lue arvostelu) tyylissä, vaikkakin yksittäisissä kohdissa ainakin itselleni oli hieman hankaluuksia erottaa hetkellisesti tapahtumien ajankohtia.

Kokonaisuutena The Social Network on mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen draamaelokuva.

Arvosana: 8/10 (IMDB: 7,7/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.