Leffalauantai: Carrie

Carrie (Sissy Spacek)

Carrie (IMDB) on Stephen Kingin kirjaan pohjautuva Brian De Palman ohjaama vuonna 1976 julkaistu kauhuelokuva. Pääosissa nähdään Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving, John Travolta, William Katt sekä Nancy Allen.

Tarinassa kerrotaan Carriesta (Sissy Spacek) joka asuu kahden äitinsä Margaretin (Piper Laurie) kanssa. Äitinsä on fanaattinen uskovainen jonka usko on lähinnä sairasta ja mielipuolista missä hän näkee kaikessa olevan syntiä. Carrielta on jäänyt myös monet biologiset elämän realiteetit oppimatta ja niinpä hän kuukautisten alkaessa koulussa liikuntatuntien jälkeen menee shokkiin.

Luokan tytöt kiusaavat häntä asiasta jonka seurauksena he saavat jälki-istuntoa. Asia aiheuttaa heissä närää ja näinpä muutamat heistä päättävät kostaa Carrielle. Kosto on ikävä eikä koston seuraukset ole yhtään sen ilahduttavampia.

Margaret (Piper Laurie)

Kingin kirjaan pohjautuvia elokuvia on tullut katsottua useampiakin (mm. The Shining, Firestarter, Pet Sematary, It Chapter Two) mutta tämä oli helposti parhaimmasta päästä. Carrie on mielenkiintoinen tarina joka pääsääntöisesti nojaa arkiseen realismiin mutta jossa on monien muidenkin Kingin kirjoihin pohjautuvien elokuvien tapaan mukana myös yliluonnollisia aspekteja.

Carrie on väärin kohdeltu niin kotonaan kuin koulussakin. Kotona hän joutuu kestämään äitinsä mielenvikaista uskonnollisuutta ja siitä seuraavia rangaistuksia. Hän joutuu esittämään anteeksipyyntöjä asioista joita ei ole tehnyt eikä äidin korvat ota kuullakseen Carrien puheita. Koulussa hän joutuu kiusatuksi ja häntä pidetään yleisesti ottaen outona tapauksena.

Pidin tämän elokuvan tarinasta. Carrie on sympaattinen hahmo jonka väärin kohtelu tuntuu ikävältä. Joissain määrin elokuvaa katsoessa tuli mieleen Kaurismäen Tulitikkutehtaan tyttö (lue arvostelu) missä myös väärin kohdeltu tyttö lopulta saa tarpeekseen ja antaa oman käden oikeuden kohdata väärintekijöitä.

Ohjauksellinen tyyli oli hyvä. Pidin siitä kuinka kamerakulmilla toimivasti tuotiin esiin henkilöiden välisiä valtasuhteita sekä kuinka niitä käytettiin muutenkin paremmin kuin keskivertoelokuvassa.

Vaikka elokuva on luokiteltu kauhuksi ei se ainakaan allekirjoittanutta missään vaiheessa pelottanut tai jännittänyt joten lajityyppikuvaukseen voi suhtautua jonkinlaisella varauksella.

Kokonaisuutena Carrie on erinomainen elokuva joka kestää useammankin katselun.

Arvosana: 8/10 (IMDB: 7,4/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.