Leffalauantai: La dentelliére (Pitsinnyplääjä)

Pomme (Isabelle Huppert)

La dentelliére (IMDB) joka suomeksi on käännetty Pitsinnyplääjä on vuoden 1977 romanttinen draama. Sen on ohjannut Claude Goretta ja sen pääosarooleissa nähdään Isabelle Huppert, Yves Beneyton sekä Florence Giorgetti.

Tarinassa nuori 19-vuotias kampaamossa työskentelevä Pomme (Isabelle Huppert) on viettämässä lomaa yhdessä ystävättärensä Marylènen kanssa. Lomamatkan aikana hän tapaa nuoren opiskelijapojan Françoisin (Yves Beneyton). Francoisin ja Pommen välit lämpenevät ja niinpä myöhemmin lomalta takaisin Pariisiin palattuaan he myös muuttavat yhteen asumaan.

Yhdessä asuessaan ja tuttaviaan tapaillessa he huomaavat vähitellen olevan täysin erilaisista maailmoista. Francoisilla on päämäärätietoisuutta ja pyrkimyksiä kouluttautua ja kehittää itseään kun taas Pomme sitä vastoin vaikuttaa olevan tyytyväisempi vaatimattomaan elämäänsä pienipalkkaisessa työssä ilman suuria uratavoitteita tai suuria haaveita.

François (Yves Beneyton)

Pitsinnyplääjä on mielenkiintoinen tarina erilaisista taustoista tulevien ihmisten kohtaamisesta, rakastumisen myötä yhteen kasvamisesta ja arkielämän todellisuuden myöhemmin auetessa myöskin erilleen kasvusta. Se on samalla myös surullinen kuvaus viattoman ja elämässään vähään tyytyvän tytön ensirakkauden huumasta aina dramaattiseen loppuun saakka.

Päähenkilöt ovat tarinassa mielenkiintoisia ja kaikissa tärkeimmissä hahmoissa on selkeästi erottuvat persoonallisuustyypit. Pomme on lämmin, vaatimaton, kiltti ja viaton tyttö joka ei vielä juurikaan tiedä maailman pahuudesta kun taas François on taipuvaisempi kylmyyteen ja on päämäärätietoinen ja itseään kehittämään pyrkivä nuori joka rakkauden alkuhuuman jälkeen alkaa odottamaan samaa myös Pommelta. Myös Pommen iäkkäämpi ystävätär Marylène on määrätietoinen, räiskyvämpi ja rohkeampi luonne joka kuitenkin on saanut pettyä rakkauselämässään.

Pidin tästä elokuvasta. Sen mukavan verkkainen tyyli toimii ja jättää tarpeeksi tilaa henkilöhahmojen kehitykselle ja hahmojen välisten suhteiden rakentumiselle. Sen kuvaus rakkaudesta on myös osuva ja ajatuksia herättävä, sillä kuinka usein ihmiset todellisuudessa ovat valmiita rakastamaan toisiaan sellaisena kuin he ovat ilman että alkavat asettamaan odotuksia sille millaisen toisen haluaisi olevan?

Arvosana: 7/10 (IMDB: 7,0/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.