Kokeilussa: Easterneuropeanmovies.com

Valikoimaa voi selata maittain

Elokuvia katsellessa saattaa aina toisinaan tulla tilanteita vastaan jolloin haluaisi nähdä “jotain aivan muuta” kuin mitä normaalisti tulee katseltua. Hollywood-elokuvat edustavat itselläni enemmistöä katsomistani elokuvista, mutta aina joskus haluaa nähdä jotain täysin toisenlaista tavaraa. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja perus elokuvien rinnalle on vanhat elokuvat – Hollywoodista tai muualta – sekä tietenkin eri maissa tehdyt elokuvat.

Suomessa Yle Areena tarjoaa hyvän valikoiman elokuvia (katso täältä) jotka menee tähän “jotain aivan muuta” -elokuvien kategoriaan tarjoten usealta eri vuosikymmeneltä elokuvia useasta eri maasta. Amazon Primessä, HBO Maxissa yms. myös löytää ainakin jossain määrin vanhoja elokuvia vaikkakin suhteellisen suppeasti, mutta fiilispohjalta arvioiden nämä ovat vahvasti jenkkipainotteisia. Sekään ei ole huono asia, mutta niihin hetkiin kun haluaa katsoa muiden maiden elokuvatuotantoa on hyvä tiedostaa että muitakin vaihtoehtoja löytyy.

Yksi tällainen maksullinen sivusto on Easterneuropeanmovies.com (katso täältä) josta nimensä mukaisesti löytää itäeurooppalaisia elokuvia eri vuosikymmeneltä. Valikoimassa on bulgarialaisia, tsekkoslovakialaisia, virolaisia, saksalaisia, unkarilaisia, liettualaisia, puolalaisia, romanialaisia, ukrainalaisia sekä jugoslavialaisia elokuvia.

Elokuvista vanhimmat on 1930-luvulta, vaikkakin tältä vuosikymmeneltä löytyy tätä kirjoittaessa ainoastaan 4 elokuvaa. 1940-luvulta löytyy 3 elokuvaa mutta 1950-luvulta löytyy jo 31 elokuvaa. Kokonaisuutena elokuvia ja tv-ohjelmia löytyy yli 600 kpl ainakin sivuston sähköpostilla saamani mainoksen mukaan.

Valikoimassa olevissa filmeissä on saatavana tekstitykset englanniksi ja usein myös monella muullakin kielellä, mutta suomeksi tekstitettyjä löytyy ainoastaan 5 kpl. Käytännössä englanti on se kieli jota on hyvä osata mikäli näitä aikoo katsoa tekstityksien kanssa.

Yksittäisen elokuvan tiedot ovat selkeät. Elokuvan latausvaihtoehdot löytää sivun alalaidasta kuvankaappauksen ulkopuolelle jääneeltä alueelta.

Itselleni monipuolisen ja laajan valikoiman sekä englanninkielisten tekstityksien lisäksi tärkeänä ominaisuutena oli myös mahdollisuus ladata elokuvat ennen katsomista. Reissussa ollessa luokattoman huonon Saunalahden 5G-yhteyden takana (lue täältä) mahdollisuus ladata elokuvat kokonaisuudessaan ennen katsomista on enemmän kuin tervetullut ominaisuus sillä muutoin katsomisesta ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä monina hetkinä tulisi mitään jatkuvan pätkimisen takia.

Matkassani on ollut mukana myös minivideotykki Optoma ML1050ST+ (lue täältä) jossa on sisäänrakennettuna microSD-muistikorttipaikka. Easterneuropeanmovies.com sivulta ainakin muutamat lataamani elokuvat ja niiden tekstitykset ovat olleet suoraan oikeassa formaatissa (.m4v jonka nimesin .mp4) videotykin näkökulmasta joten tietokoneella muistikortille kopioidut elokuvat on voinut katsoa tekstityksineen päivineen ilman tarvetta kytkeä tietokonetta tai chromecastia tai mitään muutakaan tykkiin elokuvien katsomista varten.

Halloweenin aikana oli sivustolla tarjous jossa elinikäisen tilauksen sai hintaan 80 USD normaalin 100 USD sijaan johon tarjoukseen sitten itse tartuin. Sivustolla myydään päivän, viikon ja kuukauden mittaisia tilauksia tämän elinikäisen tilauksen lisäksi, joten mikäli tämäntyyliset elokuvat kiinnostavat on tätä mahdollista testata edullisellakin hinnalla, alkaen 5 USD/pv.

Kokonaisuutena sivusto on vaikuttanut valikoimansa ja teknisen toimivuutensa osalta asialliselta. Elokuvien ja tekstityksien lataaminen on ollut helppoa samoin kuin valikoiman selaaminen ja rajaaminen esim. aikakauden tai maan mukaan. Kokeilemisen arvoinen palvelu on siis kyseessä elokuvia harrastaville, ainakin tämän lyhyen käyttökokemuksen perusteella.

Leave a Reply

Your email address will not be published.