Leffalauantai: The Kid (Chaplinin poika)

Poika (Jackie Coogan) ja Chaplin (Charles Chaplin)

Charles Chaplinin ohjaama elokuva The Kid (IMDB) joka suomennettuna tunnetaan nimellä Chaplinin poika on vuonna 1921 julkaistu draamakomedia. Sen pääosissa nähdään Charles Chaplin, Edna Purviance sekä Jackie Coogan.

Nuori nainen (Edna Purviance) synnyttää pojan mutta ei kuitenkaan pysty huolehtimaan lapsesta. Hän jättää lapsen jonkin löytämänsä auton takapenkille josta hän monen mutkan kautta päätyy yksin elävän miehen (Charles Chaplin) huostaan. Pian viisi vuotta on vierähtänyt ja poika (Jackie Coogan) on kasvanut jo vauvasta pikkupojaksi. Mies kasvattaa poikaa kuin omaansa kunnes lääkärille selviää että poika ei ole varsinaisesti hänen. Pian asiaan puuttuu jo orpokodin väkikin ja pojan ja kasvatti-isän tiet näyttävät kulkeutuvan kummankin tahtoa vastaan erilleen.

Lapsen äiti (Edna Purviance)

Chaplinin The Kid on komediallisia elementtejä sisältävä viihdyttävä draama joka on kestänyt hyvin ajan hammasta. Elokuvan julkaisusta on jo hitusen yli 100 vuotta, mutta hyvin toteutettu filmatisointi ei yhtään häpeä nykyelokuvien rinnalla vaikkakin elokuva taidemuotona on kokenut hyvin suuren muutoksen tämän elokuvan jälkeen.

Kerrontatyyli on hieman teatterimainen, sillä välissä asioita selvennetään väliteksteillä mutta pääsääntöisesti katsojaa kuljetetaan kohtauksesta toiseen luonnollisesti etenevällä filmatisoinnilla. Vaikka elokuvassa ei ole ääneen käytävää dialogia on katsojan silti pääsääntöisesti helppoa pysyä kartalla tapahtumien kulusta ja merkityksestä.

Tarina on toimiva ja toteutuskin saa elokuvan menemään mukavaan helposti lähestyttävän viihde-elokuvan kategoriaan. Näyttely on hyvää eikä elokuvan tekninen toteutuskaan jätä kaipaamaan enempää. Toisinaan tämänkaltainen yksinkertainen ja vähäeleinen sympaattisen tarinan kerronta on kaikki mitä tarvitaan joten tätä taustaa vasten The Kid on katsomisen arvoinen elokuva vielä näinäkin päivinä.

Arvosana: 8/10 (IMDB: 8,3/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.