Puhelin vaihtoon

Uusi puhelimeni Nokia 3310 ja JBL Go -matkakaiutin (lue arvostelu)

Yleistä

Kovin kauaa ei ole kulunut siitä kun edellisen kerran vaihdoin puhelintani. Edellinen puhelimen vaihto tapahtui elokuussa 2021 ja tuolloin iPhone 11 vaihtui OnePlus 8T -malliin johon asensin LineageOS:n (lue täältä puhelimen vaihdosta ja täältä lisää kokemuksia).

Ensisijaisena syynä tuolloin puhelimen vaihtoon oli Applen tietoturvapolitiikan arveluttavat kehityksen suunnat jonka vuoksi annoin Android-puhelimelle mahdollisuuden. Koska kuitenkin normaaliin puhelimiin valmiiksi asennettuihin Android-käyttöjärjestelmiin en luota sitäkään vähää laitoin tuolloin puhelimeen suoraan LineageOS:n.

Luettuani lisää Android-puhelimien tietoturvasta käyttöjärjestelmätasolla ja perehdyttyäni tarkemmin myös LineageOS:ssa oletuksena oleviin heikkouksiin yksityisyydensuojaa ajatellen ajattelin että olkoonsa, en jaksa tähän hätään ainakaan alkaa säätämään tarkemmin LineageOS:n konfiguraatioita useammalla eri tasolla jotta puhelimen saisi aidosti Google-vapaaksi.

Tietenkään mikään matkapuhelin ei ole sellainen etteikö sitä operaattoritasolta valvottaisi ja käsittääkseni myös voitaisi valvoa tarkemminkin niin halutessa mutta se asia ei itseäni häiritse kovinkaan paljoa. Operaattorit tekevät ilmeisesti automaattista tarkkailua jo teknisistäkin syistä (verkon toimivuuden ja kuuluvuuden analysointi), mutta yksilötason valvontaa tuskin niinkään paljoa ellei sille ole erityistä tarvetta enkä usko että olisin itse sellainen ihminen kenen valvonnassa operaattorien tasolla olisi mitään syytä koska kuitenkin olen aivan tavallinen pulliainen jonka elämän seuranta ei mahda kovin paljoa kiinnostaa jos se vaatii vähänkään enemmän vaivaa.

Valvonnassa sitä vastoin Googlen, Applen, Microsoftin, Amazonin ja Metan (eli Facebookin) seuranta tökkii merkittävästi enemmän sillä luultavasti käyttäjiä valvotaan ja seurataan oletusarvoisesti olipa sille syytä tai ei. Tietenkin sille on kaupalliset syyt sillä käyttäjistä kerätystä datasta voidaan luoda monenlaisia profiileja kaupallisia tarkoituksia vasten. Lisäksi älypuhelimista voi eri ohjelmat kerätä käyttäjistään vaikka kuinka paljon dataa joita käsitellään hyvin vaihtelevin eri tavoin tietosuojasta ja tietoturvasta mahdollisesti mitään välittämättä.

En pidä lainkaan siitä kehityksen suunnasta missä jokainen on lähtökohtaisesti monikansallisten teknologiajättien valvonnan ja seurannan ja analysoinnin kohteena, joten päätin antaa tällä kertaa älyttömälle puhelimelle mahdollisuuden.

Teknisesti orientoituneille henkilöille joita kiinnostaa tietää mitä Google-suhteita Lineagessa ilmeisesti vielä on niin lyhyesti tiivistäen A-GPS:n käyttämä SUPL, DNS-palvelimet ja NTP ainakin käyttävät Googlen palveluita. Kaikki nämä olisi mahdollista konfiguroida siten että ne eivät käyttäisi Googlen palveluita, mutta osa muutoksista katoaa jos ja kun käyttöjärjestelmän päivittää, ainakin tällaista tietoa kuulin muualta. En jaksanut varmistaa asiaa, mutta en myöskään jaksanut alkaa säätämään mitään näistä asetuksista koska osa vaatii komentorivillä konfigurointia joten päätin antaa asian olla ja hankkia suoraan suosiolla puhelimen missä ei Internetiä edes halua käyttää ja mistä sen voi sen vuoksi huoletta ottaa myös pois käytöstä.

Speksejä ja muuta

3310:ssä on kaksi SIM-paikkaa sekä paikka MicroSD-kortille

Hetken puhelimia tutkaillessani satuin huomaamaan Verkkokauppa.comissa Nokia 3310:n. Ne joilla elinvuosia on vierähtänyt jo enemmänkin muistavat vielä legendaarisen 3310:n 2000-luvun alkuvuosilta. Tämä tilaamani puhelin kuitenkin on merkittävästi uudempi ja uudistuneempi jolla on yhtymäkohtia vanhaan alkuperäiseen 3310:een ainoastaan pienissä määrin.

Nykymaailmaan sopivia ominaisuuksia tässä kapulassa on kaksi SIM-paikkaa, MicroSD-korttipaikka joka tukee netin tietojen perusteella muistikortteja 32 GB saakka, värinäyttö, matopeli jota en vielä ole koettanut, MP3-soitin, FM-radio, Micro USB-lataus, jonkinmoinen karkea kamera jolla voi ilmeisesti myös kuvata videoita ja myöskin Bluetooth tästä löytyy. Lisäksi tässä on olemassa jonkinlainen Internet-selaamisen mahdollisuus Opera Minillä mutta tässä ei kuitenkaan ole wifiä tai 3G/4G/5G verkkoja. Käytännössä itse pistin Internetin suoraan pois käytöstä enkä edes ole sitä koettanut toimiiko se lainkaan nykyään 2G-verkoissa joita tämä kapula tukee.

Puhelin on kourassa todella pieni ja se on niin kepeä että taskussa sitä hädin tuskin huomaa että se on edes mukana. Painoa sanotaan Mobiili.fi sivun mukaan olevan ainoastaan 79,6 grammaa (lue täältä) joka on aivan naurettavan vähän. Ei ihme että puhelinta ei meinaa edes taskussa huomata kantavansa mukana 😀

Ensimmäisten havaintojen joukkoon on kuulunut aivan järjettömän pitkä akkukesto. Siinä missä älypuhelinta olen tavallisesti ladannut noin joka toinen yö tai välillä myös jokaisena yönä niin tämän osalta ei samanlaista tarvetta lataukselle ole juurikaan ilmennyt. Tuote tuli viime tiistaina illalla joskus kahdeksan jälkeen jolloin latasin puhelimen akkua. Kuitenkaan en ladannut akkua edes aivan täydeksi asti ja vasta eilen sunnuntaina puhelin ilmoitti vähäisestä akusta.

Tietenkin akun erinomaista kestävyyttä selittää moni asia. Kun puhelimella ei voi tehdä juurikaan paljoa muuta kuin soittaa ja tekstata ei puhelin kuluta akkua juuri lainkaan kun sitä ei näpelöi jatkuvalla syötöllä. Lisäksi kuitenkin akkukestoon vaikuttaa varmaankin lisäksi myös pieni näyttö sekä se että siinä ei ole juurikaan langattomia tiedonsiirtomahdollisuuksia.

Tiistai-illan ja sunnuntain päivän välillä kerkesin puhelimella kirjoittelemaan muutamia tekstiviestejä ja soittamaan muutamia puheluita joten puhelin ei ole ollut siis täysin käyttämättäkään. Lisäksi useaan otteeseen olen käyttänyt puhelimen MP3-soitinta ja kuunnellut useita levyjä sitä kautta. Monesti olen käyttänyt myös Bluetoothia kun olen kuunnellut musiikkia pienestä JBL Go 3 -matkakaiuttimesta esim. ruokaa laittaessa ja saunoessa, mutta kaikkina muina aikoina olen pitänyt Bluetoothin poissa päältä.

Äänenlaatu mp3-kuuntelussa paremmilla kaiuttimilla ei ole oikein vakuuttanut, mutta tällaisella pienellä matkakaiuttimella kuunnellessa Bad Religion on soinut varsin iloisesti tarpeeksi hyvällä soundilla että sitä on hyvin jaksanut taustalla kuunnella. En ole kovin syvällistä testausta tehnyt onko äänenlaatu oikeasti huono paremmilla kuulokkeilla ja kaiuttimilla vai onko vain testaamani kappaleet olleet huonolaatuisia mp3-tiedostoja joten tämä vaatinee enemmän perehtymistä mikäli tätä haluaa käyttää parempien kuulokkeiden kanssa mp3-soittimena.

Puhelimeen voi laittaa nappikuulokkeet ja mukana toimitetaan jonkinlaiset äänenlaadultaan aivan kamalat kuulokkeet. En tiedä sainko rusikoidessa toisia kuulokeita kuulokeportin jotenkin huonoon jamaan kun nyt ainakin joillakin napeilla ääni tulee vain toisesta kuulokkeesta ellei piuha ole oikeanlaisessa kulmassa. En ole jaksanut päätäni tämän kanssa vaivata kuitenkaan liikaa koska en usko että kovin paljoa tulen kuulokeporttia käyttämään oikein missään, mieluummin hommaan erillisen mp3-soittimen jos jostain pieni ja edullinen soitin tulee joskus vastaan. Voi kuitenkin siis olla että käyttäjän kannattaa olla käyttämättä liiallisesti voimaa kun survoo kuulokkeita kuulokeporttiin koska portti voi olla kohtalaisen heikkolaatuinen.

Miten ilman älypuhelinta pärjää nykymaailmassa?

Jotta älypuhelimesta on realistista siirtyä käyttämään ensisijaisena puhelimenaan jotain vähemmän älykästä kapulaa on hyvä miettiä miten omaa älypuhelintaan käyttää. Itsellä eniten käytetyt ominaisuudet ovat olleet kommunikaatio ja Instragram, EazyBreak lounausetuohjelman käyttö, Nordean nettipankin tunnuslukusovelluksen käyttö ja nettipankki, navigointi, satunnainen netin selaaminen ja toisinaan myös musiikin kuuntelu.

Ainoastaan EazyBreak on tällä hetkellä itselläni sellainen jota en voi tietääkseni muilla keinoin kuin älypuhelimella ratkaista. Kommunikaatiossa WhatsApp, Telegram ja Signal toimivat hyvin tietokoneella siinä missä Instragrammikin. Nykyään myös WhatsAppin työpöytäversio ainakin beta-versiossa toimii siten että matkapuhelimen ei tarvitse edes olla verkossa jotta sillä voi viestitellä tietokoneelta käsin, joten kommunikointi näitä pikaviestimiä käyttäen onnistuu yhä, mutta tavoitettavuuteni rajoittuu siihen aikaan jolloin olen tietokoneen äärellä.

Olen pitänyt OnePlus 8T -älypuhelinta kotona silti koko ajan päällä, mutta olen ottanut siitä netin pois silloin kun en sitä käytä ja kun en sitä tarvitse pitää netissä. Olen keskimäärin muutaman kerran päivässä käyttänyt tätä WLANissa ja käynyt katsomassa Instagrammin, WhatsAppin, Telegrammin ja Signalin silloin kun en ole käynyt koneella niitä katsomassa. Telegram, Signal ja WhatsApp on työviikolla kuitenkin aina auki työpäivän aikana samoin kuin IRC joten kovin pitkiä tavoitettavuushaasteita näiden osalta tuskin tulee.

Nordean nettipankkia voi käyttää myös ilman älypuhelinta, sillä olen jo vuosia takaperin hommannut Nordealta erillisen fyysisen tunnuslukulaitteen. Koetin sitä ja se toimi vieläkin aivan hyvin, joten älypuhelinta ei tarvitse tätäkään varten. Tietenkin koska omistan yhä älypuhelimen voin sitä tarpeen mukaan käyttää kun yhdistän sen vain nettiin, mutta tämäkään ei ole pakollinen paha mikäli samanlaisen tunnuslukulaitteen vain hankkii erikseen.

Tilasin DNA:lta OnePlussaan myös uuden SIM-kortin jotta voin puhelimen ottaa joskus mukaan mikäli sellainen tarve tulee. Käytännössä tarpeet joissa älypuhelinta tarvitsen liittyy navigointiin. Jos puhelimessa ei kuitenkaan ole SIM-korttia ja nettiä en tietenkään pääse myöskään käyttämään navigaattoria joten ajattelin että MultiSIM toimii ratkaisuna tähän haasteeseen. Toinen vaihtoehto tietenkin olisi hommata vain autoonsa erillinen navigaattori.

Omassa käytössäni lähes kaikki älypuhelimella tehtävät toimenpiteet on ratkaistavissa ilman älypuhelintakin. Lisäksi älypuhelimesta arjessa luopumisen ei tarvitse tarkoittaa kokonaan älypuhelimesta luopumista – älypuhelimen voin ottaa mukaan niinä hetkinä kun sille on oikeaa tarvetta. Kuitenkin jos oletusarvoisesti pystyy olemaan ilman taskussa olevaa valvontalaitetta eli älypuhelinta on se aina suunta parempaan.

Loppupäätelmät

3310 on kutakuinkin CD-levyn kotelon korkuinen

Puhelin on tehnyt sen mitä sen on tarvinnut eikä siinä ole ollut isommin valittamista. Tekstiviestien naputtelu tai muiden kirjoittamista vaativien toimenpiteiden suorittaminen onnistuu vanhasta muistista jos on joskus kauan aikaa sitten käyttänyt tämänkaltaisia puhelimia. Tärkeimmät puhelinnumerot lisäsin osoitelistaan käsipelissä naputellen eikä ainakaan itsellä tuottanut näppäimistö isompia haasteita.

Ensimmäiset päivät 3310:n kanssa ovat olleet siis hyviä. Ainoastaan mp3-soittimen osalta Bluetoothia käyttäen parempien luurien kanssa kaipaisin parempaa äänenlaatua ja myöskin FM-radion olisi kiva toimia ilman nappikuulokkeita. Käytännössä kummatkin puutteet ovat sellaisia että ne ei paljoa omaa käyttöäni häiritse ja voin ostaa erillisen mp3-soittimen jos sopivan satun jostain löytämään. Myöskin kuulokeliitännän laatu jättää arvailujen varaan.

Hintaa luurilla on uutena 59,90 euroa ainakin tätä kirjoittaessa Verkkokauppa.comissa joten mitään kovin suurta taloudellista tappiota tämän kanssa ei tule tehtyä vaikka joutuisin jossain vaiheessa palaamaan älypuhelimeen. Siihen saakka tällä mennään 🙂

Kirjoitan tänne blogiin myöhemmin toivon mukaan kokemuksia pidemmän käytön jälkeen kuinka elämä on sujunut ilman älypuhelinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.