Leffalauantai: Gattaca

Jude Law roolissaan Vincentinä joka esiintyy Jeromna

Gattaca (IMDB) on vuonna 1997 julkaistu draamallinen sci-fi-trilleri jonka on ohjannut Andrew Niccol. Pääosarooleissa nähdään Ethan Hawke, Uma Thurman sekä Jude Law.

Tulevaisuudessa eletään aikaa jolloin lapsen genetiikkaan on mahdollista vaikuttaa poistamalla epätoivottuja ominaisuuksia. Geneettisesti ilman muokkausta syntynyt Vincent (Ethan Hawke) on syntynyt perinteisemmillä metodeilla eikä hänen tulevaisuutensa näytä pelkästään ruusuiselta sillä eliniän odotteeksi annetaan noin 30 vuotta. Vincent saa myöhemmin veljen jonka genetiikkaan on puututtu ja hän onkin monin verroin paremmilla eväillä elämään sen vuoksi varustettu kuin isoveljensä.

Vincent on lapsesta asti haaveillut avaruuteen matkustamisesta. Harmillisesti hänen genetiikkansa aiheuttaa ongelmia tämän unelman toteuttamiseen, mutta löydettyään palvelun jonka kautta hänen on mahdollista saada paremmalla geenistöllä varustetun ihmisen apua unelmiensa toteuttamiseen epävirallisia keinoja käyttämällä hän tarttuu tilaisuuteen rehellisyydestä välittämättä.

Vincent ottaa uuden identiteetin Jeromena ja siirtyy askel kerrallaan lähemmäksi unelmaansa kohden avaruuslentoa. Samoihin aikaan lentoa vastustanut johtaja tulee tapetuksi minkä seurauksena kaikkia henkilöitä aletaan tutkia paljon tarkemmalla otteella eikä väärennetyn identiteetin ylläpito onnistu yhtä helposti.

Vincentin työtoveri Irene (Uma Thurman)

Gattaca on mielenkiintoinen draamatrilleri unelmien saavuttamisesta. Päähenkilöllä on unelma joka on hänelle vaikeasti tavoitettavissa elämän realiteettien vuoksi. Terveydelliset ongelmat antavat raamit joiden sisälle hänen olisi mahduttava, mutta lapsena voitettuaan veljensä edes kerran uintikilpailussa hän ymmärtää että täydellisillä geeneillä varustetutkin ovat vain ihmisiä jotka ovat voitettavissa kunhan vain antaa kaikkensa. Geenilotossa arpaonnen tai edes geenien valinnan suomien mahdollisuuksien myötä ei kukaan automaattisesti tule kuitenkaan kruunatuksi voittajaksi.

Tarina on mielenkiintoinen ja se rakentuu tasaisen varmasti useammalla eri saralla. Valheellisen identiteetin salaisuuden paljastuminen on vaaraksi Vincentin unelman toteutumiselle, mutta samalla myöskin valheellisten kulissien ylläpito on vaaraksi orastavalle ihmissuheelle. Eri päämäärien luoma ristiriita on tehty kiinnostavalla tapaa.

Näyttelytyö on tuttua hyvää Hollywood-laatua jota tietenkin konkarinäyttelijöiltä osaa odottaakin. Myöskin ohjaus toimii eikä missään vaiheessa huomio elokuvasta kiinnity mihinkään häiritsevään elementtiin. Tyyli pysyy elokuvan tyylilajille sopivasti mukavan verkkaisena ja rauhallisena.

Kokonaisuutena Gattaca on hyvä elokuva.

Arvosana: 7,8/10 (IMDB: 7,0/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.