Leffalauantai: Death on the Nile (Kuolema Niilillä)

Gal Gadot nähdään Linnet Ridgewayn roolissa

Death on the Nile (IMDB) eli Kuolema Niilillä on vuonna 2022 julkaistu rikosmysteeri. Elokuvan on ohjannut Kenneth Branagh ja pääosissa nähdään Gal Gadot, Kenneth Branagh, Tom Bateman sekä Emma Mackey.

Linnet Ridgeway (Gal Gadot) on rikas nainen joka tapaa juhlilla ystävättärensä Jacquelinen (Emma Mackey) esittelemänä hänen miesystävänsä Simonin (Armie Hammer). Linnetin ja Simonin välit kuitenkin lämpenevät enemmän kuin olisi suotavaa ja pian ollaan jo viettämässä heidän häitään.

Myös jätetyksi tullut Jaqueline osallistuu mukaan Niilillä laivalla vietettäviin hääjuhliin eikä draamalta tahdota välttyä. Draama jää kuitenkin merkityksettömämmäksi siinä vaiheessa kun Linnet ammutaan kuoliaaksi omaan sänkyynsä. Laivalla mukana ollut etsivä Hercule Poirot (Kenneth Branagh) ryhtyy tutkimaan Linnetin kuolemaa joka ei kuitenkaan jää ainoaksi kuolemaksi laivamatkan aikana.

Elokuvan ohjauksestakin vastannut Kenneth Branagh nähdään pääosaroolissa Hercule Poirotina

Kuolema Niilillä on viihdyttävä salapoliisielokuva toimivalla juonella. Elokuvaa katsoessa syyllisen kyllä ainakin itse pystyin arvaamaan jo hyvissä ajoin, mutta tämä ei onneksi elokuvan toimivuutta heikentänyt. Useamman kuolema laivalla sekä monet henkilöt joilla voisi olla motiivit näihin tekoihin on onnistuttu rakentamaan mielenkiintoisesti. Myöskin loppuratkaisu on onnistunut.

Tarina rakentuu hyvin ja onnistunut verkkaisa ohjaustyö tukee hyvin tarinan kuljetusta. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia sekä selkeästi erilaisia eikä näyttelijöiden työssä ole mitään valittamista. Jokainen osaa vetää roolinsa sillä taidolla mitä ison budjetin elokuvassa jo odottaakin.

Kokonaisuus on hyvä, mutta kuten yleensäkin moderneissa Hollywood-tuotannoissa myös tässä on havaittavissa selkeästi väkisin ängättyä diversiteettiä joka lähinnä vain turhauttaa. Aikakausi johon elokuva sijoittuu on ollut erilainen ja eri aikakaudella on ollut erilaiset sosiaaliset ja kulttuurilliset arvot jotka ovat olleet normaaleina pidettyjä ja hyväksyttyjä. Nykyisien kulttuurillisten arvojen upottaminen hahmoihin jotka sijoittuvat vajaa sata vuotta ajassa taaksepäin ei vain toimi ja ainakin omalla kohdallani tämänkaltainen “sosiaalisen oikeudenmukaisuuden” väkisin lisääminen aiheuttaa vain vahvan negatiivisen vastareaktion.

Huomioonottamatta teennäistä nykyisten kulttuurillisten ja yhteiskunnallisten arvojen upottamista historiaan sijoittuvaan tarinaan on Death on the Nile viihdyttävä ja hyvä elokuva. Siinä on kaikki elementit kohdallaan ja sen katsoo mielellään kerran tai vaikka kahdestikin.

Arvosana: 7/10 (IMDB: 6,3/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.