Kokeilussa: Fujifilm Instax Square SQ 1 -pikakamera

Fujifilm Instax Square SQ1 on neliökuvia tulostava pikakamera

Yleistä

Kesälomalla hankin Clas Ohlsonilta Fujifilmin Instax Square SQ1 -pikakameran. Olin jo jonkin aikaa katsellut eri versioita pikakameroista, mutta useissa pikakameroissa oli omaan makuuni liian pieni kuvakoko jonka vuoksi olin jättänyt pikakameran ostamatta.

Neliön muotoisia kuvia ottava Instax Square sitä vastoin vaikutti kätevän kokoiselta niin kameran kuin kuvienkin osalta joten hankin kameran ennen lomalla tekemääni Itä-Suomen reissua. Poikkeuksellisesti Itä-Suomen reissulle en ottanut lainkaan mukaan digikameraa joten ainoat kuvat joita reissulta matkaan tarttui tuli otettua tällä kameralla.

Pikakameroiden hyvä puoli on tietenkin se, että kuvat tulevat muutamassa minuutissa paperikuvaksi eikä niitä tarvitse lähettää minnekään kehitettäväksi. Lisäksi niitä ei myöskään tarvitse siirtää tietokoneelle talteen säilöttäväksi ja monen pikakameran osalta niitä ei edes pysty siirtämään digitaaliseen muotoon muutoin kuin skannerilla tai ottamalla kuva niistä kuvista. Jokainen kuva on ainutlaatuinen yksilö ja siten täysin uniikki eikä niiden massatulostaminen ja kloonaaminen käy yhtä helposti kuin digitaalisten kuvien osalta.

Hyvä puoli tämänkaltaisessa pikakamerassa on suhteellisen ihmisystävällinen ostohinta – uusi Instax Square SQ1 -kamera maksoi 129 euroa. Huonona puolena voinee toki pitää sitä että samaa edullisuutta ei valitettavasti ole havaittavissa filmeissä, sillä yhdelle kuvalle jää hintaa ostopaikasta riippuen vajaasta eurosta ylöspäin. Hinnakkaimmassa paikassa mitä olen törmännyt näihin filmeihin on hinta ollut 27,90 eur / 20 kpl (eli 2 * 10 kpl paketti) kun taas halvimmassa on samanlainen filmipaketti ollut hintaan 18,90 eur. Hintahaarukka vaikuttaisi olevan kohtalaisen laaja.

Käyttö

Kamera menee päälle kun objektiivin pyöräyttää esiin

Käyttö on simppeliä, sillä kamerassa on vain fyysisesti kopeloitavissa oleva asia. Kun alussa on patterit sekä filmin laittanut sisään ja pyöräyttää objektiivista menee kamera päälle. Sen jälkeen vain tähdätään sinne suuntaan mistä kuva halutaan ottaa ja painetaan edessä oikealla olevaa fyysistä painiketta. Painike on herkkä ja moni netissä on kirjoittanut että vahingossa on tullut kuvia sen vuoksi otettua, itse olen kuitenkin vielä tähän mennessä onnistunut välttämään vahingossa tapahtuvat räpsäisyt.

Kuvaa otettaessa voi katsella pienestä ylänurkassa olevasta silmäaukosta suuntaa-antavasti mitä kuvaan tulee mutta ilmeisesti se ei täysin tarkka ole vaan rajaus on oikeasti kuvassa jossain määrin erilainen. En ole niin tarkkaan koettanut koska aina on rajaus ollut tarpeeksi lähelle sitä mitä olen tarkoittanutkin kuvattavaksi.

Kamera takaa. Oikeasta ylänurkasta voi katsoa mitä kuvaan olisi suunilleen tulossa. Oikealla suhteellisen alhaalla laidassa olevassa pienessä neliössä näkyy jäljellä olevien kuvien määrä. Tästä kuvasta ei kuitenkaan jäljellä olevien kuvien määrää erota kuvakulmasta johtuen.

Kameran takaosassa näkyy tieto montako kuvaa vielä on jäljellä ennen kuin kuvat on otettu ja uusi filmipaketti pitää heittää sisään. Mukavan yksinkertaista ilman turhia ylimääräisiä ominaisuuksia.

Kuvanlaatu

Kuvanlaatu on tarpeeksi hyvä että siitä pitää, mutta ei tietenkään lähellekään sitä mitä perinteisemmät kamerat tarjoaa. Kuvanlaatu ei ole kuitenkaan ainakaan itselläni se tärkein prioriteetti pikakamerassa vaan se että sen käyttö on hauskaa. Kuvanlaadun tietenkin pitää olla tarpeeksi hyvä jotta ei tule paha mieli ja siinä Instax onnistuu omaan mieltymykseeni hyvin.

Kameralla otettuja sekalaisia kuvia (yllä olevaa kuvaa klikkaamalla kuva aukeaa hieman isompana)
Pari kuvaa lähempää (yllä olevaa kuvaa klikkaamalla kuva aukeaa hieman suurempana)

Erityisesti ihmisten kuvaukseen läheltä kamera on ollut hyvä ja niistä onkin saanut jääkaapin oveen mukavasti kerättyä potrettikokoelmaa.

Loppusanat

Isommin tästä kamerasta on vielä vaikeaa sanoa, mutta muutaman viikon käytön perusteella on kamera vaikuttanut hyvältä. Se on sopivan kepeä eikä suhteettoman iso kokonsakaan puolesta, kuvanlaatu on tarpeeksi hyvä että sillä otetuista kuvista voi saada hyviä muistoja talteen elämän varrelta sen kokoisena että niitä on mukava katsoa myöhemminkin eikä kameraakaan ole hinnalla pilattu.

Instax Square SQ 1 vaikuttaa pätevälle kameralle, joten toivon mukaan tästä on iloa vielä moneksi vuodeksi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.