Leffalauantai: Wo hu cang long (Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme)

Jen (Ziyi Zhang)

Wo hu cang long (IMDB) joka englanniksi tunnetaan nimellä Crouching Tiger, Hidden Dragon ja suomalaisittain Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme on Ange Leen ohjaama toiminnallinen draama vuodelta 2000. Pääosarooleissa nähdään Ziyi Zhang, Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Chang Chen sekä Pei-Pei Cheng.

Taistelulajien mestari Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) luopuu miekastaan, mutta pian miekka tulee ryöstetyksi. Li Mu Bai ja hänen ystävänsä Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) lähtevät selvittämään ryöstöä ja tulevat kohdanneeksi Li Mu Bain vanhan vihollisen Jadeketun apurin. Apuri paljastuu Jen Yuksi (Ziyi Zhang) joka on Yun ystävä. Jeniä painostetaan isänsä toimesta naimisiin mutta avioliittoa enemmän vapaus houkuttelee Jeniä. Jenin ja Yun väleihin tulee särö ja pian miekkataisteluita käydään myös ystävysten kesken.

Mestari Li Mu Bai (Chow Yun-Fat)

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme on tyylikäs elokuva joka muistuttaa siitä että erinomaisia elokuvia löytyy paljon myös länsimaalaisen kulttuurin ulkopuolelta. Pidin tarinan rauhallisesti etenevästä tunnelmasta, sen visuaalisesta näyttävyydestä sekä tyylikkäistä koreografioista. Myöskin näyttelijäkaarti on rooleihinsa hyvin sopivaa.

Tarina on viihdyttävä, mutta mielenkiintoisemmaksi sen kuitenkin tekee Jenin henkilöhahmon kehittyminen ja kasvutarina. Monet haluavat häneltä eri asioita mutta hänen oma tahtonsa ohjaa kuitenkin toiseen suuntaan. Vapauden kaipuu luo ristiriitaisuutta usealla eri alueella elämässä, niin oppilaana olemiseen kuin myös rakkauselämään.

Olin katsonut tämän viimeksi joulukuussa 2018 jolloin olin pitänyt tätä kohtalaisen hyvänä, mutta en mitenkään erityisen hyvänä. Olin antanut arvosanaksi tuolloin ainoastaan 7/10, mutta nyt kun näiden katselukertojen väliin oli mahtunut 950 elokuvaa aukeni tämä täysin toisella tapaa ja se myöskin näkyy arvosanassa. Elokuva pääsi myös Suosituksia-sivulleni (katso täältä).

Arvosana: 10/10 (IMDB: 7,9/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.