Leffalauantai: Batman Forever

Val Kilmer nähdään Batmanin roolissa

Batman Forever (IMDB) on Joel Schumacherin ohjaama toiminta/fantasia/seikkailu vuodelta 1995. Sen pääosarooleissa nähdään Val Kilmer, Nicole Kidman, Tommy Lee Jones sekä Jim Carrey.

Elokuvan tarinassa Bruce Waynen firmassa töissä oleva ja Brucea fanaattisuuteeen asti ihannoiva Edward Nygma (Jim Carrey) on kehittänyt vallankumouksellisen laitteen jonka avulla aivoihin voidaan lähettää suoraan elokuvamaisia kokemuksia ilman tarvetta televisiolle. Edward esittelee Brucelle laitettaan mutta Bruce ei lähde aivan yhtä innokkaasti laitteen kehittämisideaan mukaan sen mukana tulevien haittojen ja uhkien vuoksi. Brucen torjunta on kova kolaus hänelle ja viimeistään siinä vaiheessa mielenterveydeltään epävakaalta vaikuttanut Edward ei enää jätä epävakautta ainoastaan epäilyksen asteelle.

Edwardista tulee myyttinen Arvuuttaja joka liittoutuu yhteen alamaailman Harvey “Kaksinaaman” Dentin (Tommy Lee Jones) kanssa rikollisuuden polulle. Vähitellen he yhdessä pyrkivät poistamaan kuvioista yhteiseksi viholliseksi muodostuneen Batmanin.

Batmanin elämän kuvioissa on mukaan astunut tohtori Chase Meridian (Nicole Kidman) jonka kanssa niin Brucella kuin hänen alter-egollaan Batmanilla tuntuu olevan vientiä. Batman Foreveriin on saatu mukaan myös Batmanin apuriksi tullut Robin (Chris O’Donnell) jonka kanssa he ottavat yhteen Arvuuttajan ja Kaksinaaman kanssa.

Tohtori Chase Meridian (Nicole Kidman)

Mikäli on katsonut aikaisemmin ainoastaan uudempia Christopher Nolanin ohjaamia Batman-elokuvia (mm. Batman Begins) ja hyppää sen jälkeen katsomaan näitä vanhempia 80- sekä 90-luvun lepakkomies-elokuvia on tyylilajin muutos suuri. Siinä missä uudemmat Nolanin ohjaamat teokset ovat monella tapaa vakavamielisempiä ja vakavamminkin otettavia elokuvallisesti on näiden vanhempien versioiden kanssa hyvä varautua reilusti yliampuvaan teatreaaliseen ilmaisuun. Monella tapaa kyseinen tyylikeino aiheuttaa myös sen että elokuvasta tulee tunnelmaltaan merkittävästi kepeämielisempi, humoristisempi ja lapsenmielisempi joka toimii hyvin mikäli osaa siihen sen mukaisesti suhtautua eikä etsi kovin vakavamielistä elokuvaa.

Näyttelytyö on elokuvassa toimivaa ja roolihahmojen persoonallisuuden piirteet tulevat hyvin esiin näyttelijöiden kautta. Terveet yksilöt ovat roolihahmoiltaan ja näyttelyltään maltillisia kun taas mielipuolet rikolliset ovat korostetun teatreaalisia luoden hyvin kontrastia persoonien välillä.

Visuaalinen tyyli elokuvassa on miellyttävällä tapaa tummanpuhuva. Oman aikansa erikoistehosteet näyttävät nykyisiin tehosteisiin tottuneeseen silmään jo hieman karkeilta mutta samalla myös hieman sympaattiseltakin. On mielenkiintoista huomata kuinka paljon tehosteet on kehittyneet parissa kymmenessä vuodessa.

Kokonaisuutena Batman Forever on toimiva elokuva lajityypissään. Se on visuaalisesti sopivan tummanpuhuva pitääkseen yllä Gothamin sateisen ja synkän tunnelman mutta kuitenkin näyttelytyön ilmeikkään ilmaisun vuoksi se on sopivan kepeä eikä käy tunnelmaltaan raskaaksi.

Arvosana: 7/10 (IMDB: 5,4/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.