Leffalauantai: Lady Bird

Lady Bird (Saoirse Ronan)

Lady Bird (IMDB) on Greta Gerwigin käsikirjoittama ja ohjaama kepeitä komediallisiakin elementtejä sisältävä draamelokuva vuodelta 2017. Sen pääosarooleissa nähdään Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Latts sekä Benie Feldstein.

Elokuvan tarinassa kerrotaan Sacramentossa asuvasta 17-vuotiaasta teinitytöstä Christinestä jota kuitenkin puhutellaan hänen keksimällään Lady Bird -nimellä. Hänellä on viimeinen high school -vuosi menossa jota hän käy paikallisessa katolisessa koulussa jonka jälkeen onkin aika suunnata elämää kohden collegea.

Harmillisesti haaveet haettavista collegeista ovat törmäyskurssilla äitinsä Marionin (Laurie Metcalf) toiveiden kanssa, sillä opiskelu joissain näissä halutuissa oppilaitoksissa on kallista, se ei ole taannut hyvää uraa tai työpaikkaa Lady Birdin veljelle Miguelillekaan (Jordan Rodrigues) eikä Lady Birdin isän työttömyys ja sen myötä perheen hieman niukahko toimeentulo myöskään auta äitiä olemaan kannustavampi tyttärensä haaveita kohtaan.

Marion McPherson (Laurie Metcalf)

Vaikka tarina lyhyesti kerrottuna kuulostaakin suhteellisen tylsältä ja mitäänsanomattomalta on ilahduttavaa että varsinainen toteutus on kuitenkin merkittävästi kiinnostavampi. Muutenkaan tämän elokuvan mielenkiintoisuus ja puhuttelevuus ei tule suoranaisesti sen juonesta vaan sen kuvaamista kasvutarinoista, ihmissuhteista ja niiden haasteista sekä ennen kaikkea oman paikkansa etsimisestä ja löytämisestä elämän paikoitellen kivikkoisillakin poluilla.

Lady Bird on 17-vuotias ja ikänsä puolesta jo lähestymässä aikuisuuden kynnystä. Hän kaipaa erilaista elämää kuin mitä on saanut elää vanhempiensa ja perheensä kanssa jonka seurauksena hän joutuu kohtaamaan elämän ristiriitaisuuksien luomat kasvukivut. Samaan aikaan kun hän haluaa irtaantua omille poluilleen ja lähteä kotiseuduiltaan kauas pois satuttaa se samalla hänen perhettään, luo riittämättömyyden ja kiittämättömyyden tunteita ja aiheuttaa tappeluita kotona.

Myös ihmissuhderintamalla tapahtuu muutoksia, uusia poikaystäviä tai poikaystäväehdokkaita ilmaantuu ja muiden uusien kavereiden seuraan hakeutuessa vanhat kaverit jäävät vähemmälle huomiolle ja välit alkavat viilentyä.

Lady Bird ja Danny (Lucas Hedges)

Lady Bird on monella tapaa erinomainen elokuva. Sen tarina on toimiva, hahmot ja heidän kasvutarinansa ovat mielenkiintoisia ja kokonaisuus pysyy alusta loppuun saakka hyvin kasassa. Se antaa kyllä katsojalleen tarpeeksi palapelin osia jotta niistä on helppoa kasata eheä kuva mutta se ei kuitenkaan missään vaiheessa rakenna koko kuvaa katsojalle valmiiksi katsottavaksi.

Elokuva päätyi myös Suosituksia-sivulleni.

Arvosana: 8/10 (IMDB: 7,4/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.