Kokeilussa: Contax Sonnar 90 mm F/2.8 & Kiwifotos Conax G-FX adapteri

Conax Sonnar 90 mm F/2,8 & Kiwifotos Conax G-FX adapteri.
Kuva Fujifilm X-T2 & Fujinon 18-55 F/2,8-F4,0

Lyhyesti putkesta

Viime kuun puolella päätyi itselleni vaihtokaupan seurauksena Conax Sonnar 90 mm objektiivi jonka valovoima yltää 2,8 saakka. Lisäksi vaihtokaupan seurauksena mukaan tuli adapteri millä kyseisen putken saa kiinnitettyä Fujifilm X-T2 runkoon.

Fyysisiltä mitoiltaan objektiivi on todella kevyt, ainakin Philip Reeven blogin arvostelun mukaan (katso täältä) se painaa ainostaan 240 grammaa eli se on selkeästi kevyempi kuin arjessa käyttämäni Fujinon 18-55 F/2,8-4,0 kittiputki joka painaa DPreviewin arvostelun mukaan 310 grammaa (katso täältä). Objektiivi tuntuu päällisin puolin lähes lelulta ja tuntuukin hieman hassulta että näin pieneen tilaan on saatu näin pitkä polttoväli.

Vaikka Sonnar itsessään on ainakin itselleni täysin tuntematon suuruus ollut ennen tähän objektiiviin törmäämistäni, on Sonanrin putkessa silti merkittävästi tunnetumpaa Carl Zeissin optiikkaa.

Kiinnitys Fujifilm X-T2:een

Koska tässä objektiivissa ja Fujifilm X-T2:ssa on täysin erilaiset objektiivien kiinnitykset pitää väliin laittaa adapteri.

Itselleni mukaan tuli Kiwi Contax G-FX adapteri, joka ainakaan ilman lisävirittelyitä ei ole itseäni erityisemmin vakuuttanut. X-T2:ssa kyseisen adapterin tarkennusrengas tulee todella lähelle kameran runkoa ja tarkennuksen säätäminen vaatii hankalaa asentoa ja suhteellisen paljon sormivoimaa.

Tarkoituksena on tähän koettaa myöhemmin viritellä jonkinlainen teippi, naru tai jokin muu jolla renkaasta saisi paremmin kiinni ja tarkennus olisi helpompaa tehdä, mutta tällaisenaan tämän rungon kanssa tulee hieman haasteita tavallisessa käytössä.

Koska kyseessä on vintagelinssi voi nykyiset automaattiset tarkennukset suosiolla unohtaa – tarkennus tehdään tämän adapterin kautta ja aukon valinta tehdään objektiivista käsin. Tämä vaatii ainakin itseltäni hieman totuttelua, mutta kunhan tarkennusrenkaaseen keksin jonkin fiksun tavan pyörittämiseen en näe mitään syytä miksi tällaiseen ei nopeasti voisi tottua.

Testikuvia

Testikuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten laitetaan tähän muutamia esimerkkikuvia minkälaista piirtoa tällä objektiivilla on mahdollista saada. On kuitenkin hyvä huomauttaa että olen tähän mennessä testannut objektiivia ainoastaan sisällä ja tarkennus on vielä hakusessa, joten liian pitkälle meneviä päätelmiä objektiivin tarkkuudesta ei toki kannata tehdä.

Kuitenkin mistä itse olen pitänyt näissä on objektiivin tarjoama bokéh. Mikäli tarkennuksen saa kohdalleen (joka on kuvaajasta eikä objektiivista kiinni) on tässä putkessa suhteellisen miellyttävä taustan sumennus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.