Leffalauantai: Invasion of the Body Snatchers (Ihmispaholaiset)

Matthew Bennelin roolissa nähdään Donald Sutherland

Philip Kaufmanin ohjaama Invasion of the Body Snatchers (IMDB) joka suomennettuna kulkee nimellä Ihmispaholaiset on vuonna 1978 julkaistu sci-fi-kauhuelokuva. Pääosarooleissa nähdään Donald Suhterland, Brooke Adams, Jeff Goldblum sekä Veronica Cartwright.

Elizabeth (Brooke Adams) huomaa eräänä päivänä että hänen avopuolisonsa ei vaikuta olevan enää oma itsensä. Ulkoisesti hän kyllä on samanlainen kuin ennenkin, mutta jollain tapaa hän on täysin eri ihminen. Hän kertoo tästä työtoverilleen Matthewille (Donald Sutherland) mutta tämä ei vaikuta asiasta täysin vakuuttuneelta. Pian sen jälkeen Matthewin käydessä pesulassa hän saa myös siellä töissä olevalta henkilöltä kuulla samankaltaista juttua kuinka työntekijän vaimo ei ole enää sama ihminen.

Vähitellen tapauksia tulee useampiakin ja muutkin ihmiset alkaavat havaitsemaan että heidän läheisensä eivät ole enää oma itsensä. Ulkoisesti he vaikuttavat samanlaisilta, mutta kaikki tunteet puuttuvat ja he ovat vain kuin kuori siitä mitä he tavallisesti ovat olleet.

Elizabeth Driscollin hahmoa esittää Brooke Adams

Vieraalta planeetalta tullut kasvi joka leviää ympäriinsä ja synnyttää sisällään ihmisten klooneja on mielenkiintoinen konsepti joka on tässä elokuvassa myös toteutettu hyvin. Tarina ja sen filmatisointi toimii alusta loppuun saakka hyvin eikä käy missään vaiheessa pitkäveteiseksi.

Kaikki elokuvalliset peruselementit on kohdallaan eikä ajan hammas ole päässyt puraisemaan ikävästi edes erikoistehosteisiin. Tietenkään tehosteet eivät ole samaa tasoa kuin mitä ne tänä päivänä ovat, mutta tässäkin ne ovat vielä toimivia ja viihdyttävät katsoa.

Kokonaisuus on viihdyttävä ja mielenkiintoinen, mutta itse olisin ehkä hieman kaivannut tarinaan lisää avaamista siitä miten ja miksi asiat tapahtuivat. Myönnettäköön että elokuvissa joissa tarinaa avataan enemmän helposti mennään jo tarpeettoman pitkälle selittämisessä ja rautalangasta vääntämisessä jolloin lopputulos luultavasti on turhauttavampaa katsottavaa kuin se että jää muutamia kysymyksiä sopivasti avoimeksi.

Vaikka tämän filmatisoinnin julkaisuvuotena on nähty myös Sci-Fi-elokuvien kulttiklassikko Alien on mukavaa huomata että samalle vuodelle on teatterihin saatu myös toinen vähintäänkin keskivertoa parempi sci-fi-elokuva tehtyä joka on kestänyt hyvin ajan kulua pysyen näkemisen arvoisena elokuvana.

Arvosana: 7/10 (IMDB: 7,4/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.