Leffalauantai: Kesäkapina

Susanna (Titta Karakorpi)

Jaakko Pakkasvirran ohjaama Kesäkapina (IMDB) on vuonna 1970 julkaistu yhteiskunnallisiin asioihin kantaaottava draamaelokuva. IMDB on listannut elokuvan myös kategoriaan komedia, mutta en tästä kyllä komediallisia vivahteita ainakaan itse löytänyt. Pääosarooleissa nähdään Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Petra Frey sekä Eero Melasniemi.

Elokuva kertoo nuoresta valokuvamallista Susannasta (Titta Karakorpi) joka viettää kesää yhdessä veljensä, ystävänsä sekä tämän poikaystävän kanssa. Porukka käy reissussa maaseudulla näkemässä toisenlaista elämää ja samalla reissullaan myös keskustelevat yhteiskuntapolittisia kysymyksiä.

Veli (Hannu Oravisto)

Kesäkapina oli tavallisuudesta erottuva mielenkiintoinen elokuva. Sen ohjaustyyli ja kerrontatapa oli miellyttävä poikkeama siihen mitä olen tottunut näkemään. Tarina eteni monissa lyhyissä erilaisissa tapahtumakohtauksissa, välissä oli väliotsikoita ja paikoitellen myös dokumentaarityylistä selostusta ja keinotekoisia mainoksia joilla elokuvan pohjalla olevaa poliittista sanomaa tuotiin hyvin esiin.

Pidin elokuvan kantaaottavuudesta, vaikkakin monista siinä nähdyistä ja kuvatuista kärjistetyistä ja jopa naiiveista näkemyksistä olenkin toista mieltä. Silti vaikka omat näkemykseni eivät olekaan samalla linjalla oli silti tämänkaltainen elokuva raikas tuulahdus tasaisen tuttuihin elokuvatyyppeihin.

Monilta osiltaan tämä elokuva on selkeä poikkeama siitä mitä normaalisti on tullut nähtyä ja sen poikkeuksellinen tyyli toimii hienosti. Se on paikoin hyvinkin suoraviivainen kertoessaan erinäisiä näkemyksiä katsojalle mutta se ei silti ainakaan itseäni käynyt missään vaiheessa häiritsemään vaikka en samalla tapaa itse ajattelisikaan.

Hyvin tehty ohjaus, mielenkiintoisia kamerakulmia sekä tarpeeksi paljon tilaa katsojalle itselleenkin tulkita erinäisiä asioita joita ei niin selkeästi selitetä teki tästä erinomaisen filmatisoinnin joka ainakin itselleni sijoittui yhdeksi parhaimpien näkemieni kotimaisten elokuvien joukkoon.

Arvosana: 9/10 (IMDB: 5,9/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.