Leffalauantai: Sleepless

Vincentin roolissa nähdään Jamie Foxx

Sleepless (IMDB) on vuonna 2017 julkaistu toiminnallinen rikostrilleri. Sen on ohjannut Baran bo Odar ja sen pääosissa nähdään Jamies Foxx, Michelle Monaghan, David Harbour, Scoot McNairy sekä Dermot Mulroney.

Huumeiden noutokeikka ei suju Vincentillä (Jamie Foxx) ja Seanilla (T.I.) suunitelmien mukaan ja välejä selvitellään pian jo aseellisesti muiden asianomaisten kanssa. Tapahtuman seurauksena asiasta tulee normaali rikostutkinta, mutta asiaa kuitenkin laitetaan tutkimaan samaiset Vincent ja Sean jotka olivat jostain syystä itse olleet rikospaikalla huumeita noutamassa.

Samaan aikaan poliisivoimissa on käynnissä sisäinen tutkinta likaisten poliisien vuoksi joita virantoimituksessa epäillään olevan. Bryant (Michelle Monaghan) huomaa että Vincentin käytöksessä on jotakin epäilyttävää ja pian epäonnisen huumekeikan jäljet näyttävät johtavan Vincentin suuntaan.

Keikan seuraukset leviävät alamaailmassakin odotettua laajemmalle ja pian Vincentin poika otetaan panttivangiksi huumeiden palauttamista vastaan.

Bryant (Michelle Monaghan)

Huumerikollisuuteen itse sotkeutuvien poliisien kuvaus ei ole mitenkään erityisen uniikkia eikä myöskään Sleepless erityisemmin siihen mitään lisämausteitakaan tarjoile. Sen juoni ja toteutus on suoraviivaista ja tasaisen varmaa toimintaa joka viihdyttää ja jota on miellyttävää katsoa oikeassa mielentilassa, mutta mitään erityisen mieleenpainuvaa tästä ei löydä.

Yleisellä tasolla tarina ja hahmot toimivat, mutta päähenkilöiden lisäksi tapauksista osalliseksi joutuvat Vincentin perheenjäsenet tuntuvat tarpeettomalta ja teennäiseltä lisältä. Tietenkin perheenjäsenet antavat Vincentille insentiivin toimia tavalla miten hän toimii, mutta tällaisenaan hahmot jättävät kuitenkin vain tuntemuksen siitä että hahmoilla ei ole minkäänlaista muuta tarvetta kuin toimia käsikirjoituksen selittävänä tekijänä toimintamalleille. Vincentin, hänen poikansa ja lapsensa äidin välinen dynamiikka tuntuu kliseiseltä ja merkityksettömältä.

Ohjauksellisesti asiat toimivat sitä vastoin mukavasti. Toiminnassa on toiminnan tuntua ja kaikki yleiset elementit on tässä kohdallaan. Pidin myös juonen käänteistä mitkä saa miettimään kuka lopulta on kaiken takana.

Kokonaisuutena Sleepless on mukava perustoimintaa tarjoileva viihde-elokuva joka toimii hyvin silloin kun etsinnässä on helposti lähestyttävä toimintaelokuva jonka kanssa ei joudu liiaksi pohtimaan elokuvan taiteellisia ansioita. Se on omassa lajityypissään tasaisen varma elokuva joka kuitenkaan ei anna mitään sen enempää.

Arvosana: 5/10 (IMDB: 7,0/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.