Playstation 5 saapui!

Playstation 5 on massiivinen konsoli. Kukka vierellä kaipaisi enemmän rakkautta ja huolenpitoa.

Yleistä

Maanantaina odotus päättyi ja Playstation 5 -konsoli saapui postin kotiinkuljetuksella perille! Illalla konsoli tuli heti tietenkin paketista purettua ja otettua käyttöön ja kerkesipä muutaman tunnin konsolilla myös pelaamaan ennen kuin oli aika käydä unille.

Kuten monet pelaavat tietävät on Playstation 5 julkaisu tapahtunut jo marraskuussa 2020 mutta erittäin ilmeisesti komponenttipulasta johtuvan huonon saatavuuden vuoksi näitä ei suoraan hyllytavarana löydy käytännössä mistään. Olen aina aika-ajoin katsellut eri sivustoilta josko tilanne olisi parantunut, mutta muutosta ei ole tapahtunut mihinkään suuntaan – saatavuus on suomeksi sanottuna surkeaa tasoa. Käytettynä ja avaamattomina uusinakin näitä tori.fi:n kautta on ollut saatavana jo hyvän tovin, mutta hinnat ovat olleet suhteettomia siihen nähden mitä uusi konsoli maksaa silloin kun sitä onnistuu kaupoista saamaan joten en sen vuoksi sieltä konsolia hommannut jo aiemmin vaikka mielessä sekin kävi.

Viime viikon puolella kaveri vinkkasi Giganttiin tulleesta erästä PS5:ttä jonka mukana tuli myös Gran Turismo 7 -peli sekä langattomat Sonyn pelikuulokkeet. Harmillista kyllä kun olin lisäämässä pakettia ostoskoriin oli tuotteet jo loppu. Heh.

Seuraavana päivänä onneksi tuli uusi samanlainen erä myyntiin ja tällä kertaa olin nopea liikkeissäni ja onnistuin saamaan konsolin, kuulokkeet ja pelin ostoskoriin ja sitä kautta myös lopulta onnellisesti kotiin saakka 🙂

Käyttöönotto oli todella helppoa eikä suuria ihmeen aiheita matkalla ilmennyt. Pystyssä kun pleikkaria pidän mukana tulleella jalustalla tuli kuitenkin huomattua että levyt on laitettava asemaan toisinpäin kuin oletusarvoisesti olisin kuvitellut. Pistin siis Call of Duty: Vanguardin pelilevyn ensialkuun asemaan väärinpäin eikä se tietenkään tunnistunut. Pienien haasteiden jälkeen kuitenkin CoDin sai laitettua asentumaan ja päivitykset sekä Vanguardin kampanjan lataukseen.

Konsolin mukana oli ilmeisesti esiasennettuna (tai sitten asennuksen aikana pleikkari todella sutjakasti sen latasi) Astro’s Playroom joka ilmeisesti on jonkimoinen demopeli millä havainnollistetaan uuden kontrollerin ominaisuuksia. Sitä pelailin odotellessa CoDin valmistumista. Täytyy myöntää että tuo peli/demo oli tyylikäs, pitänee jossain vaiheessa pelata kyllä ne muutkin kentät kuin vain se minkä kerkesin pelaamaan odotellessa muiden asennuksien menoja.

Ensituntumat

Call of Duty: Vanguard näyttää kauniilta, mutta elävässä elämässä paljon paremmalta kuin staattisissa kuvissa

Muutaman päivän – tai oikeastaan illan, sillä päivät olen yhä tavalliseen tapaan töissä – ja parin pelin kokemuksen perusteella ensituntumat ovat selvästi positiiviset.

Siinä missä Playstation 4 sekä Playstation 4 Pro ovat olleet poikkeuksellisen äänekkäitä konsoleita ei onneksi samaa voi sanoa Playstation 5:stä, ainakaan ensimmäisten käyttötuntien perusteella. Konsoli on pysynyt hiljaisena eikä normaalilla pelaamisella ole ainakaan itse kuullut vekottimesta normaaliiin istumaetäisyyteen mitään tuulettimien pöhinää.

Uudistunut ohjain tuntuu paremmalta kuin edellisen konsolisukupolven ohjain. Muuten mitään maata mullistavaa ei ole vielä tullut huomattua, mutta share-painike on paremmassa paikassa kuin ennen. Tämä on ainakin itselleni selvä parannus sillä tykkään ottaa peleistä paljon kuvankaappauksia.

Suorituskyvystä osaan kertoa vasta myöhemmin paremmin, mutta ainakin Call of Duty: Vanguardin kohdalla oli helppoa huomata heti että konsolisukupolvi on mennyt selvästi eteenpäin aikaisemmasta. Kuten aikaisemmankin konsolisukupolven kohdalla kuvankaappauksista ei välttämättä aina saa sellaista kuvaa että mikään olisi erityisesti muuttunut – eikä aina pelivideoistakaan – mutta pelatessa sen huomasi ainakin itse samantien. Tämä havainto tapahtui vuosia sitten jo Xbox Onella ja nyt Playstation 5:lläkin.

Se mistä Playstation 5:n suorituskyvyn kehittymisen pelatessa huomasi heti oli pienten pelaamisen kannalta irrelevanttien lisääntyneiden elementtien määrästä kentässä jotka eivät muuta pelattavuutta mutta luovat “elävyyttä” tunnelmaan, selkeästi aidomman näköisistä savu- sekä tuliefekteistä, valaistuksen muuttumisessa vielä aidomman näköiseksi ja yleistuntumaltaan ainakin CoD: Vanguardissa se vain “tuntuu” pehmeämmin rullaavalta. Vaikea kuvata, mutta pelatessa helppo havaita.

Loppusanat

Erityisesti valaistus tuntuu parantuneen

Ilahduttavana lisänä tabletille tai älypuhelimelle saatava PS App vaikuttaa nykyään jopa käyttökelpoiselta ainakin vähäisen käytön perusteella. Pelistä otetut screenshotit saa automaattisesti synkkaantumaan konsolista PS Appiin josta ne sitten saa suhteellisen helposti ainakin iPhonessa/iPadissa tallenenttua kameran rullaan mistä ne synkronoituvat iCloudiin mikäli iCloud on käytössä.

Käytän tässä kuitenkin termiä suhteellisen, sillä parannettavaakin ohjelmassa vielä olisi. Omassa käytössäni olisi kätevintä jos voisin kerralla valita kaikki ottamani kuvankaappaukset jotka on ohjelmaan synkroinoitunut ja siitä siirtä ne kännykän/tabletin kuviin. Jostain syystä ohjelma kuitenkin rajoittaa käyttöä siten että käyttäjä voi valita enintään neljä kuvaa kerrallaan kameran rullaankin jaettavaksi. Rasittava ominaisuus, mutta parempi kuin ei mitään 🙂

Ensituntumat on hyvät, vaikkakin CoD: Vanguard yhden kerran kippasi ja aiheutti konsolin buuttaamisen. Mistä lie johtui, mutta jospa tämä olisi vain yksittäinen kerta. Eipä siinä, aiemmatkin konsolit ovat aina joskus buuttailleet pelin kaadettua ne, joten ei mitään uutta alla auringon siis tämän suhteen.

Call of Duty tuli jo pelattua läpikin kahdessa illassa joten nyt lähden katsomaan josko Gran Turismo 7 olisi asentunut jo konsolille että pääsisin sitä vielä pelaamaan ennen kuin on aika mennä unille. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.